Mainos

Suomalaistutkijat löysivät astmageenin

Suomalaistutkijat ovat löytäneet astmaa aiheuttavan geenin. Löytö mahdollistaa täsmälääkkeen kehitystyön.

Pääosin suomalaistutkijoista koostuva kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut astmaa aiheuttavan geenin. Astman syntyä selittävät uudet tutkimustulokset julkistettiin illalla Yhdysvalloissa Science -tiedelehdessä.

Nyt tehty geenilöytö pohjautuu Kainuussa 1990-luvulla tehtyihin väestötutkimuksiin.

- Tämä antaa nyt uusia työkaluja uusien lääkkeiden kehitykseen, uuteen diagnostiikkaan. Lääkekehitys tosin kestää aika kauan, että tulokset tulevat sitten toivottavasti tulevien vuosien varrella, tutkimusjohtaja Tarja Laitinen GeneOS Oy:stä kertoo.

Astmageeni löytyi systemaattisen etsinnän jälkeen ihmisen perimästä. Geeniä ei aikaisemmin osattu yhdistää astmaan.

- Me olemme tutkineet suomalaisia perheitä, joissa on useampia sairastuneita ja katsoneet missä kohtaa ihmisen geenistössä, perimissä voisi olla sellainen tekijä, joka yhdistää näitä sairastuneita sukulaisia useammin kuin sukulaisuutensa perusteella voisi olettaa, Laitinen kertoo.

Tutkimuksessa oli mukana 250 kainuulaisperhettä. Kainuun väestöhistoria tunnetaan hyvin suku suvulta ja siksi aineisto kerättiin täältä.

Tutkimus osoitti, että juuri luotettavat väestön terveystiedot johtivat tieteelliseen läpimurtoon.

- Sillä on ollut hyvin suuri merkitys jo aikanaan, kun suomalaista tautiperintöä on tutkittu. Ja nyt jatkossa, kun lähdetään selvittämään useiden geenien yhteisvaikutuksia ja sitten ympäristötekijöiden vaikutusta yhdessä geenien kanssa, niin silloin jälleen nämä myös rekistereihin kootut tiedot nousevat aivan uuteen arvoonsa, professori Juha Kere Helsingin yliopistosta kertoo.

Astma lisääntyy

Suomessa astmaa sairastaa ainakin 200 000 ihmistä. Etenkin lasten ja nuorten astma yleistyy.

Astmaa sairastavien määrä kasvaa maailmalla noin kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus. Ensioireet ovat usein flunssaoireiden tyyppisiä. Pitemmälle edennyt astma aiheuttaa hengenahdistusta. Valtaosa, peräti 83 prosenttia, astmapotilaista joutuu käyttämään päivittäistä lääkitystä.

Astman jatkotutkimusten lisäksi suomalaistutkijat aikovat samassa tutkimushankkeessa perehtyä myös reumatautien, psoriasiksen ja lukuhäiriöiden geenitutkimuksiin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.