Suomalaistutkijat joulun keskiyön auringossa

Etelämantereella tutkimusta tekevät suomalaiset ovat olleet perillä Aboan asemalla noin kuukauden. Retkikunta on varmistanut, että mukana on pyhiä varten jouluruokaa ja tekokuusi.

Samaan aikaan kun Suomessa on pimeää, Etelämantereella nautitaan lumesta ja keskiyön auringosta. Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta Finnarp 2003 lähti marraskuun lopulla kahden kuukauden pituiselle tutkimusmatkalle maapallon ainutlaatuisimpaan laboratorioon. Retkikunta majoittui Kuningatar Maudin maalla sijaitsevalle Suomen tutkimusasemalle, Aboalle, marraskuun lopulla. Tuuli- ja aurinkovoima tuottavat energiaa vuosi sitten peruskorjatulle asemalle.

Joulu on tulossa, ja sitä vietetään myös Antarktiksella - vaikkakin keskellä kesää.

- Jouluna Aboalla on tosiaan ohjelmaa, kertoo retkikunnan johtaja Mika Kalakoski.

Retkikunta on varmistanut, että mukana on jouluruokaa ja jopa piskuinen tekokuusi, joka koristellaan. Jouluaterialla on luvassa niin kinkkua, lohta kuin laatikoitakin.

- Iltapäivällä on joulusauna ja joulukaljaa, Kalakoski hihkuu.

Saunahan on Aboalla lämpimänä päivittäin. Kaljaakin on uusi pönkkä valmistumassa kotikaljamallasuutteesta jo ennen kuin ensimmäinen on juotu loppuun.

- Jouluateria alkaa evankeliumilla, jonka perinteisesti nuorin lukee. Ehkä laulamme jopa Enkeli taivaan.

Joulun jälkeen juhlitaankin seuraavaksi uutta vuotta. Etelämantereella sitä juhlitaan GMT-ajassa eli uusi vuosi vaihtuu Kuningatar Maudin maalla kaksi tuntia Suomen jälkeen.

- Uutena vuonna on suunniteltu illaksi naamiaiset ja juustofondueta. Pukuvuokraamot ovat aika vähissä täällä, joten mielikuvitus voi olla koetuksella.

Myrsky kiusasi itsenäisyyspäivänä

Etelämantereella ei näin joulukuussa ainakaan pimeys masenna, pikemminkin siellä voisi kaivata pimennysverhoja.

- Aboalla jouluna on ympäri vuorokauden valoisaa, kuvailee Kalakoski sähköpostissaan.

Mistään juhannushelteistä ei etelämantereella silti kärsitä. Aamuisin lämpötila on kymmenen pakkasasteen tienoilla, mutta Kalakosken mukaan päivisin aurinko lämmittää ilmaa mukavasti ja astelukema mittarissa kohoaa nollankin tienoille.

Kuten kesällä konsanaan maailman suurimmalla jäätiköllä pitää kesäisin pistää paksulti suojakertoimia. Säteily on jäätiköllä voimakasta.

- Suojaudumme auringolta peittävällä valkoisella sinkkipastalla tai aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on 60.

Kalakoski kertoo, että ilman aurinkolaseja ei voi kuvitellakaan ulos menevänsä.

- Aurinkolasit on päässä aina ulkona liikuttaessa, myös pilvisinä päivinä - muuten tulee lumisokeus.

Aurinkolaseista huolimatta kirkkaana kesäpäivänä silmät saattavat oirehtia. Auringon vastapainona ovat hurjat Etelämantereen myrskyt. Edellinen myrsky iski Aboalle itsenäisyyspäivän tienoilla. Kalakosken mukaan tuuli oli voimakkaimmillaan 38 metriä sekunnissa ja ulkona liikkuminen oli jopa vaarallista.

- Suomen lippu repeytyi tuulessa vaakunaleijonaa myöten, mutta taas on tangossa uusi lippu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat