Mainos

Suomalaistutkijan videosta maailmanlaajuinen hitti: Selittää aukottomasti, kuinka ilmasto on lämmennyt vuodesta 1900

Suomalaistutkijan tekemä havainnollinen video ilmastonmuutoksesta leviää sosiaalisessa mediassa ennätysvauhtia. Videolla esitetään havainnollisesti ilmastonmuutoksen eteneminen eri maissa vuodesta 1900 tähän päivään asti.

Kuopiolainen Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Antti Lipponen latasi videon Twitter-tililleen tiistaina. Se on jo kerännyt yli miljoona katselukertaa. Lipposen omalta Twitter-sivulta video on jaettu uudelleen 5000 kertaa ja se on saanut lähes 5000 tykkäystä.

Lipponen on yllättynyt videon saamasta suosiosta.

– Kyllä se yllätti. En odottanut mitään tämänkaltaista leviämistä. Osasin kyllä aavistaa että joitakin tuhansia katselukertoja tulee, mutten mitään tämänkaltaista.

Tutkijalle tulvii yhteydenottoja

Yhteydenottoja on tulvinut eri puolilta maailmaa.

– Yhteydenottoja on tullut paljon, suomalaiset lehdet ja Yleisradio, jopa BBC ja useat yksityishenkilöt. Videon käytölle on kysytty lupaa erilaisiin esityksiin ja blogeihin ja jopa Australian Brisbanesta kysyttiin lupaa heijastaa video jonkin hallintorakennuksen seinälle, päivittelee Lipponen.

Videolta näkee havainnollisesti, miten lämpötilat ovat kehittyneet 191 maassa 117 vuodessa. Havainnollinen esitystapa on todennäköisesti yksi syy videon suosioon.

– Mukana on varmasti tuuria ja hyvä ajoitus, mutta ilmeisesti olen onnistunut hyvin visualisoimaan lämpötiladatan yleisesti ymmärrettävään muotoon, arvioi Lipponen.

Maakohtainen tieto kiinnosti

Antti Lipponen tekee työkseen ilmakehän pienhiukkasten kaukokartoitusta ja ilmastoon liittyviä data-analyysejä. Idea videon tekemisestä syntyi, kun Lipponen mietti, miten ilmastonmuutosta voisi visualisoida.

– Hain ideoita selailemalla erilaisia visualisointeja. Löysin hienoja esimerkkejä netistä ja kirjoista ja ajattelin oppiakseni itse tekemään vastaavia tehdä lämpötiladatalle oman visualisoinnin. Erityisesti minua kiinnosti lämpötiladatassa maakohtainen tieto, koska en ollut itse sellaista aikaisemmin nähnyt, kertoo Lipponen.

Video syntyi nopeasti.

– Työkalut ja lämpötiladata ovat minulle ennestään työni puolesta tuttuja, joten aloituksesta ensimmäisen kuvan valmistumiseen meni noin neljä tuntia, paljastaa Lipponen.

Uusia videoita luvassa

Suosion innostamana Lipponen aikoo jatkaa videoiden tekoa.

– Saamani positiivinen palaute innostaa tekemään vastaavia myöhemminkin. Tällä hetkellä ideana voisi olla muun muassa hiilidioksidipitoisuuksien visualisointi.

Lipponen on parhaillaan kesälomalla. Vaikka somesuosio on tuonut lomaan viestitulvan ja yhteydenottojen vyöryn, Lipponen ei ole harmissaan.

– Kyllä, kaikki tämä huomio lähinnä hämmästyttää. Olen erittäin tyytyväinen kaikesta tästä huomiosta, joka toivottavasti lisää yleistä tietoisuutta ilmaston nykytilasta.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.