Suomalaistutkija: USA sitoutunut Saddamin syrjäyttämiseen

Tutkija Pekka Visurin mukaan Yhdysvallat pitää kiinni suunnitelmastaan syrjäyttää Irakin nykyinen johto.

Pekka Visuri

Yhdysvalloissa iskun järkevyydestä on kuitenkin ristiriitaisia näkemyksiä; osa poliittisista päättäjistä epäröi, mutta kansa kannattaa. Tosin sillä ehdolla, ettei isku vaadi liikaa amerikkalaisuhreja.

Yhdysvaltain yleinen mielipide ei tyydy Afganistanin vapauttamiseen talebanhallinnosta, ja USA:n seuraava kohde terrorismin kitkemisessä onkin Irak - yksi "pahuuden akselivaltioista" - kuten presidentti George Bush sanoo.

Valmistelut Saddam Husseinin murskaamiseksi ovat jo täydessä käynnissä, eivätkä niitä jarruttele Irakin johdon sovinnolliset puheet asetarkastajien päästämisestä uudelleen Bagdadiin. Bushin hallinto on sitoutunut Irakin johdon vaihtamiseen, eikä siltä tieltä ole tutkija Pekka Visurin mukaan paluuta.

-Bush on panostanut koko poliittisen uskottavuuteensa tähän yritykseen kaataa Saddam Hussein, ja muuttaa Irakiin Yhdysvalloille mieleinen hallinto. Ei hän siitä voi peräytyä, siinä on koko supervallan arvovalta takana, Visuri sanoo.

Hyökkäykseen tarvitaan kuitenkin liittolaisia arabimaissa, ja sellaisten saaminen voi nykytunnelmissa olla vaikeaa. Mahdollinen maaperä tukikohdille ja etenemisreiteille ovat kurdialueet, joilla Saddam Husseinia vihataan aidosti.

Nopein sotilaallinen vaihtoehto olisi Saddamin sieppaaminen tai surmaaminen, joka voitaisiin toteuttaa jo muutaman viikon kuluessa.

-Mutta siihen sisältyy niin suuri riskejä että sen takia on valmisteluissa otettu huomioion myös raskaampia vaihtoehtoja - jopa eniten esillä ollut "Persianlahden sota kakkonen" joka vaatisi ehkä kolmesta suunnasta suurten maavoimien käyttöä - sen valmistelu vaatisi noin kolme-neljä kuukautta, Visuri toteaa.

Isku Irakiin ei innosta Eurooppaa

Suuret Euroopan maat eivät kuitenkaan enää lue tällaista sapelin kalistelua terrorismin vastaisen taistelun piikkiin. Liittokansleri Gerhard Schröder on torjunut Saksan osallistumisen Irakin sotatoimiin, ja samoilla linjoilla ovat myös Iso-Britannia, Ranska ja Italia.

Visuri näkee Yhdysvaltain ainoana mahdollisena liittolaisena Israelin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 18.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat