Mainos

Suomalaistutkija pidätettiin Venäjällä - syy epäselvä

Venäjän Kingiseppissä näytteenottomatkalla ollut suomalainen ympäristötutkija pidätettiin toissa päivänä. Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n tutkija vapautettiin lopulta toista vuorokautta kestäneen viranomaisselvityksen jälkeen. Hän pääsi palaamaan Suomeen tänä aamuna.

Tutkija oli virallisella näytteenottomatkalla Luga-joella. Tarkoituksena oli jäljittää Luga-joen kautta Itämereen valuvan huomattavan fosforimäärän lähde. Näytteenotosta oli sovittu ennakkoon venäläisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Suomen ympäristökeskuksen pääjohtajan Lea Kaupin mukaan selvää syytä pidätykselle ei vielä ole tiedossa.

– Tietysti voi olettaa, että tällä on kytkentöjä siihen, että Luga-joen isot fosforivuodot tulivat tammikuussa julkisuuteen sekä Suomessa että Venäjällä, joten Venäjän viranomaiset ja tehtaan edustajat ovat varmaankin hyvin herkkiä kaikelle tähän liittyvälle, Kauppi sanoo.

Voiko tilanteen tulkita niin, että paikalle ei olisi nyt kaivattu näytteenottajia?

– Näinkin voi tietysti päätellä.

Suomalaistutkija oli omien sanojensa mukaan sovitulla alueella Luga-joen rannalla ottamassa näytteitä, kun vartiointiliikkeestä tultiin pidättämään hänet. Syyksi pidätykselle on Kaupin mukaan annettu se, että vartiointiliike katsoi tutkijan olleen liian likellä Fosforitin tehdasta. Tehdas kuuluu EuroChemille, joka on yksi maailman johtavista lannoitevalmistajista.

– Tässä on nyt sana sanaa vastaan. Tutkijalla oli mukanaan kartta, johon oli merkitty sovitut näytteenottopisteet. Hän oli joen rannalla, mistä näytteitä oli sovittu otettavan.

Näytteitä oli ottamassa pidätetyn tutkijan lisäksi toinen suomalainen tutkija sekä kaksi venäläistä tutkijaa. Myös toista suomalaista tutkijaa kuulusteltiin ennen kuin heidät päästettiin palaamaan Suomeen.

Pidätetyn suomalaistutkijan tietokone takavarikoitiin rajalla. Ottamansa näytteet tutkijat saivat tuoda mukanaan Suomeen. Osa suunnitelluista näytteenotoista jäi kuitenkin tekemättä.

– Tutkijoita pidettiin rajalla noin kuusi tuntia ja heidät tarkastettiin hyvin huolellisesti kaikin tavoin. Vaikea sanoa, miksi. Viranomaiset olivat tietenkin olleet yhteydessä toisiinsa.

Kaupin mukaan tässä vaiheessa on vaikea sanoa, jatketaanko näytteidenottoa Kingiseppissä.

– Siihen palataan ensi viikolla. Tutkimussuunnitelmassa oli yhdessä sovittu, että näytteenottoa kuuluisi tehdä vielä tämänkin jälkeen. Pidätetyksi joutunutta suomalaistutkijaa emme enää lähetä Kingiseppiin varmistaakseemme hänen turvallisuutensa, Kauppi sanoo.

Tutkijat olivat Venäjällä Balthazar-hankkeen nimissä tarkentaakseen Itämeren kuormitusarvioita. Tutkimushankkeen on määrä päättyä kesällä 2012.

Eurochemin tiedote asiasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.