Mainos

Suomalaistutkija Meksikosta: Aktivistin surma saattoi olla poliittinen

Meksikossa Zapatistien poliittista liikettä tutkiva Helsingin yliopiston tutkija Hanna Laako on huolestunut siitä, että paramilitaariset ryhmät ovat alkaneet hyökätä Meksikossa myös kansainvälisten tarkkailijoiden kimppuun.

Laako ottaa myös voimakkaasti kantaa siihen, että Suomen ja Meksikon pitäisi tehdä yhteistyötä, jotta suomalaisaktivistin ampuneet saataisiin oikeuden eteen.

Suomalainen aktivisti ja tarkkailija Jyri Jaakkola sai surmansa Meksikon Oaxacassa, kun puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät ja ampuivat hänet. Jaakkola oli matkalla San Juan Copalan kylään, jossa intiaaniväestö oli julistanut itsehallinnon.

- On erittäin vakavaa, että paramilitaarien häiriköinti alkaa kohdistua myös kansainvälisiin tarkkailijoihin, sanoo Hanna Laako sähköpostihaastattelussa Meksikon Chiapasista.

Laako pitää ulkomaisten tarkkailijoiden läsnäoloa ja työtä tärkeänä osana alkuperäiskansojen ihmisoikeuksien puolustamisessa Meksikossa.

- Kun [intiaani]yhteisöt ovat "kansainvälisten silmien alla", on sotilaiden tai paramilitaarien vaikeampi häiritä näitä yhteisöjä, sanoo Laako.

- Mielestäni suomalaisten viranomaisten ja hallituksen on reagoitava tähän asiaan voimakkaasti ja näkyvästi, ja tuomittava teko, jota voidaan mahdollisesti pitää poliittisena murhana. Syylliset olisi saatava oikeuden eteen, ja virallisen Suomen tulisi tukea Meksikoa, kirjoittaa Laako.

Meksikon poliittista historiaa tutkinut Laako muistuttaa, että vastaavat tilanteet ovat jatkuneet Meksikossa jo kauan.

- Erinäisissä aalloissa kansalliset ja kansainväliset tarkkailijat ovat myös joutuneet sotilaiden ja etenkin paramilitaarien kohteiksi. Yksi sellainen ajankohta oli etenkin 1990-luvulla Chiapasissa liittyen Zapatistiliikkeeseen. Silloin monet kansainväliset tarkkailijat joutuivat ahdistelun kohteeksi ja monia heistä karkotettiin maasta.

- Tietysti karkotetuksi joutuminen on eri asia kuin ammutuksi tuleminen hallituksen tukemien paramilitaarien taholta, hän kirjoittaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.