Mainos

Suomalaistutkija: Lintuinfluenssan riski ennallaan

STM:n asiantuntijan mukaan lintuinfluenssaepidemian riski on yhä samalla tasolla kuin kolme vuotta sitten. Tautia on löydetty viime päivinä muun muassa Puolasta.

Suomalaisasiantuntijan mukaan Euroopassa viime aikoina tavatuista lintuinfluenssatapauksista ei ole syytä huolestua.

Sosiaali- ja terveysministeriön pandemiatyöryhmään kuuluva professori Tapani Hovi sanoo, että lintuinfluenssapandemian eli maailmanlaajuisen epidemian riski ei ole kolmessa vuodessa vähentynyt eikä lisääntynyt.

- Yksittäisiä eläimistä ihmiseen tapahtuvia tartuntoja sattuu Kaakkois-Aasiassa edelleen, mutta mitään merkkejä ei ole siitä, että tilanne olisi pahentumassa.

Hovi myös muistuttaa, että vaikka tauti leviäisi Suomeen, sen tarttumista ihmiseen voi helposti estää käsiä pesemällä ja välttämällä kontaktia lintuihin.

Rokotteen kehittämisessä edistytty

Hovin mukaan rauhallinen nykytilanne ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että esimerkiksi H5N1-virustyyppi alkaisi tarttua ihmisestä ihmiseen. Siksi on erityisen tärkeää, että kansalliset varautumistoimet viedään loppuun.

Suomessa tehtiin viime vuonna kansallinen ohjelma lintuinfluenssan varalle. Hovin mukaan ohjelmalla on kuitenkin merkitystä vain, jos paikalliset suunnitelmat saadaan tehtyä.

- Eli mietitään, mihin sairastuneet voidaan sijoittaa pandemian sattuessa ja minne influenssapoliklinikoita sijoitettaisiin. Lisäksi tulisi varmistaa, että esimerkiksi hengityssuojaimia ja ruiskuja on tarpeeksi.

Hovi kertoo myös, että rokotteen kehittäminen pandemian varalle on edennyt hyvää vauhtia.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja