Mainos

Suomalaistutkija kiistää kännykän syöpäriskit

Suomalaistutkija kiistää väitteet siitä, että matkapuhelinten käyttö voisi johtaa syöpäkasvaimiin aivoissa. Tuoreet tutkimukset, joiden mukaan kännykkä lisää syöpäriskiä, on määrä julkistaa brittien yleisradioyhtiö BBC:n tänään lähetettävässä dokumentissa.

Ruotsalainen syöpäspesialisti Lennart Hardell päätyi Panorama-ohjelmassa esiteltävässä tutkimuksessaan johtopäätökseen, että kännykän käyttö kasvattaa 2,5-kertaiseksi riskin saada aivokasvain. Hardell suosittelee, että ihmiset käyttäisivät vastedes mahdollisimman matalatehoisia laitteita.

Dokumentissa viitataan myös vielä julkistamattomaan amerikkalaistutkimukseen, jossa kytketään yhteen matkapuhelinten käyttö ja lisääntynyt riski saada eräs harvinainen aivokasvaintyyppi.

Lisäksi ohjelmassa esitellään Bristolin yliopistossa tehty koe. Aikuiset koehenkilöt altistettiin 20-30 minuutiksi säteilylle, joka on samantyyppistä kuin kuin monien matkapuhelinten synnyttämä. Havaittiin, että koehenkilöiden kyky tehdä valintoja - toiminto, jota ohjaa aivojen näkökeskus - muuttui kokeen loppupuolella.

Suomalaistutkija kiistää väitteet syöpäriskistä

Tutkija Päivi Heikkinen Kuopion yliopistosta torjuu väitteet kännyköiden vaaroista.
-Meillä on parhaillaan oma tutkimus käynnissä ja alustavien tulosten mukaan näyttää siltä, että matkapuhelimen käyttö ei vaikuta lymfooman kehittymiseen, Heikkinen toteaa.

Heikkisen mukaan kännyköiden vaikutuksista ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta.
-Asiasta on tekeillä useita tutkimuksia ja meidän tutkimus on vain yksi monista. Tähän mennessä ei ole kuitenkaan näyttöä, että kännyköiden käyttö lisäisi riskiä saada aivokasvain, Heikkinen lisää.

Nokia ei vielä kommentoi

Nokia ei halua kommentoida kohututkimuksen väitteitä ennen kuin ohjelma tänä iltana esitetään ja tarkkaan tiedetään, mitä siinä väitetään. Sekä Nokiasta että työterveyslaitokselta todetaan, että mikään tähänastinen tutkimus ei todista, että matkapuhelinten säteily lisäisi syöpäriskiä. Luotettava tutkimus vaatii pitkän ajan ja runsaan tutkittavien joukon, eikä sellainen tutkimus ole alan nuoruuden vuoksi ollut vielä mahdollinen.
(STT-AFP-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.