Mainos

Suomalaistutkija haluaisi EU:lle yhtenäiset väestöhälytykset

Jyväskylän yliopiston tutkija Jaana Kuula haluaisi yhtenäistää matkapuhelimille tehtävät väestöhälytykset EU:n alueella.

Kuula puhui aiheesta EU:n puheenjohtajamaa Latvian järjestämässä tilaisuudessa.  

Kuulan mielestä älypuhelimiin vaaratilanteissa tulevien viestien hälytysäänten, värinähälytysten ja kuvallisten vaaramerkkien tulisi olla samanlaiset kaikissa maissa, jotta hälytykset eivät olisi sidottuja kielen ymmärtämiseen. Euroopan alueella on jo aiemmin yhtenäistetty yleinen hätänumero 112.  

– Asia on kansallisestikin tärkeä, mutta Euroopassa on vapaa liikkuvuus, ja paljon muissa maissa asuvia ja matkailijoita. Hälytyksen ymmärtämisen nopeus ja siihen reagointi ovat tärkeitä asioita pelastautumisessa, Kuula sanoo.  

Kuulan mukaan kännyköihin tuleviin yleisimpiin hälytysmerkkeihin pitäisi sopia yhteiset kuvakkeet samaan tapaan kuin maailmanlaajuisesti standardoidussa kemiallisten aineiden merkistössä GHS:ssä.  

– Älypuhelinten väestöhälytyksiin tarkoitetut hälytysäänet tulisi myös yhtenäistää ja värinähälytyksiin sopia helposti ymmärrettävä vaaratilanteista kertova hälytyskoodi, Kuula ehdottaa.  

  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.