Mainos

Suomalaistutkija ennakoi: Ruotsi Natossa jo muutaman vuoden kuluttua

Suomen on syytä varautua siihen, että Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä jo vuosien 2015-2016 aikana, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternakin mielestä Ruotsin puolustuspolitiikan muutokset edellyttävät Nato-keskustelua myös Suomessa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Charly Salonius-Pasternak kirjoittaa asiasta Ulkopoliittisen instituutin julkaisusarjassa.

Tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan Ruotsin puolustuskyvyn ”pilvilinna” on romahtamassa. Ruotsissa on kolmen viime kuukauden aikana käyty vimmaista keskustelua Ruotsin asevoimien kyvystä puolustaa maata.

Keskustelu lähti käyntiin Ruotsin puolustusvoimienkomentajan Sverker Göransonin joulukuussa 2012 Svenska Dagbladet -lehden haastattelussa tekemästä toteamuksesta, että Ruotsi pystyisi puolustautumaan sotilaallista hyökkäystä vastaan itsenäisesti vain noin viikon ajan; sen pidempään Ruotsi ei pärjäisi ilman ulkopuolista apua.

Salonius-Pasternak arvioi, että Ruotsi saattaa tehdä syyskuussa 2014 pidettävien valtiopäivävaalien jälkeen nopeita muutoksia turvallisuus- ja puolustuspolitiikassaan.

Salonius-Pasternak viittaa kaksi vuotta sitten Ruotsissa tehtyyn mielipidetiedusteluun, jonka mukaan 50 prosenttia vastanneista vastusti Nato-jäsenyyttä. Uuden tammikuussa tehdyn tutkimuksen mukaan Nato-vastustajia oli enää 32 prosenttia.

Salonius-Pasternak vaatii julkaisussa, että Ruotsissa tapahtuneen muutoksen vuoksi myös Suomessa kysymys Nato-jäsenyydestä on nostettava yhdeksi kevään 2015 eduskuntavaalien pääteemoista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.