Suomalaisturvaajien terveys tutkitaan uraaniepäilyjen vuoksi

Kosovossa palvelleiden suomalaisten rauhanturvaajien terveydentila tutkitaan. Puolustusvoimat päätti tänään, että työterveyslaitos analysoi uudelleen yli vuoden Kosovossa palvelleiden aiemmin antamat veri- ja virtsanäytteet.

Näkyykö säteilyä?

Alustavissa tutkimuksissa Kosovossa palvelleiden suomalaisrauhanturvaajien veri- ja virtsanäytteistä ei ole löytynyt poikkeavia uraanipitoisuuksia. Työterveyslaitos selvittää rauhanturvaajien mahdollisen altistumisen köyhdytetylle uraanille, koska mm. joidenkin italialaisten turvaajien epäillään sairastuneen leukemiaan uraanin takia.

Uusia näytteitä rauhanturvaajista ei aiota ottaa, vaan 200 rauhanturvaajan aiemmin antamat näytteet tutkitaan uudelleen. Puolustusvoimien mukaan kyse on varotoimesta sen jälkeen, kun joidenkin italialaisten ja belgialaisten rauhanturvaajien on epäilty sairastuneen leukemiaan.

Arja Kallio

Laboratoriopäällikkö Arja Kallio Työterveyslaitokselta kertoo, että näytteistä tutkitaan, kuinka paljon rauhanturvaajien uranipitoisuudet mahdollisesti ovat koholla verrattuna altistumattomien henkilöiden pitoisuuksiin. Hänen mukaansa alustavissa tutkimuksissa pitoisuudet ovat olleet hyvin matalia ja vastaavat täysin niitä pitoisuuksia, joita vertailuryhmillä on. Lopullisia testituloksia odotetaan runsaan kuukauden päästä.

Uraaniammusten pudotuspaikat

Noin 30 000 köyhdytettyä uraania sisältävää ammusta ammuttiin Kosovossa toissa vuonna yhteensä 112 kohteeseen. Suurin osa ammuksista osui Italian ja Saksan valvomille alueille. Myös suomalaisten alue sai vähäisiä osumia. Myöskään paikallisen väestön terveydentilassa ei ole havaittu merkittäviä muutoksia. Kosovossa on palvellut tähän mennessä noin 1 600 suomalaisrauhanturvaajaa.

STUK: Uraaniuhka on uutisankka

Säteilyturvakeskus pitää uutisia köyhdytetyn uraanin aiheuttamista leukemioista perättöminä. Stukin lääkäri Vendla Paile sanoo, että italialaisten rauhanturvaajien leukemiatapauksia ei voi selittää Naton uraaniammusten käytöllä, sillä ammuksiin käytettävä köyhdytetty uraani ei säteile.

Pailen mukaan kysymys on uutisankasta. Hän epäilee rauhanturvaajien leukemiatapausten syyksi jonkinlaista infektiota, ja leukemiatapausten kasaantumista pieneen väestöryhmään. Kysymys ei silloinkaan voi olla köyhdytetystä uraanista, vaan selittäjänä on jokin muu tekijä, Stukin lääkäri korostaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat