Mainos

Suomalaisten verkkotunnusten saatavuus helpottuu

Suomen maatunnukseen päättyvien .fi-verkkotunnusten määrä lisääntyy ja saanti helpottuu kun niistä säädetään laki. Hallitus päätti tänään antaa eduskunnalle esityksen verkkotunnuslaista. Verkkotunnuslaki tullee voimaan maaliskuussa 2003.

Lakiesityksen mukaan Viestintävirasto hallinnoi verkkotunnuksia ja ylläpitää verkkotunnusrekisteriä.

Suomalaisten yritysten, yhteisöjen ja säätiöiden haettavissa olevien verkkotunnusten määrä kasvaa, sillä verkkotunnuksen ei tarvitse enää olla identtinen hakijan patentti- ja rekisterihallituksessa rekisteröidyn toiminimen tai tavaramerkin kanssa. Myös yleiskieliset sanat ovat haettavissa verkkotunnuksiksi. Vapaana oleva verkkotunnus myönnetään sitä ensin hakeneelle. Lakiesityksen mukaan yksityishenkilöt eivät voi suoraan hakea verkkotunnuksia, jotka ovat muodossa www.nimi.fi.

Verkkotunnuksen saaminen nopeutuu, sillä nykyään käytössä olevista laajoista ennakkotarkastuksista pääsääntöisesti luovutaan. Lakiesitys antaa Viestintävirastolle mahdollisuuden tarkastaa hakemukset koneellisesti. Ennakkotarkastus perustuu pääasiassa tietoihin, joita hakija itse hakemusta tehdessään antaa. Verkkotunnuksen hakijan tulee itse aktiivisesti tarkistaa, että haettava verkkotunnus ei loukkaa kenenkään muun oikeuksia. Jos rikkomuksia kuitenkin havaitaan, verkkotunnus voidaan jälkikäteen sulkea.

Esityksen mukaan verkkotunnus maksetaan ennakkoon. Tällä ehkäistään verkkotunnusten tarpeetonta ja epäasianmukaista rekisteröimistä. Viestintäviraston perimät maksut pysyvät nykyisellä tasolla. Verkkoluvan perusmaksu on nykyään 53,80 euroa ja vuosittainen ylläpitomaksu 16,80 euroa.

Suomen maatunnukseen päättyviä .fi-verkkotunnuksia on käytössä noin 34 000.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.