Mainos

Suomalaisten valveutuneisuus paras ase syöpää vastaan

Syöpään sairastuneella on Suomessa Euroopan, ellei koko maailman, parhaat todennäköisyydet parantua sairaudestaan. Syöpäkuolleisuus on Suomessa Euroopan alhaisimpia. Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahden mukaan yksi keskeisimmistä syöpää vähentävistä tekijöistä ovat suomalaiset itse.

- Suomalaiset ovat hyvin valveutuneita syövän osalta ja lähtevät näyttämään lääkärille varhaisiakin merkkejä. Meillä Suomessa syövästä on puhuttu vuosikausia aika avoimesti ja sen myötä tabut ja ihmisten mielissä väijyvät pelot ovat väistyneet aika paljon, eikä tautia pelätä enää niin paljon kuin muissa maissa. Suomalaiset uskaltavat hakea diagnoosia, vaikka tiedettäisiinkin, että yhtenä vaihtoehtona on syöpä.

Pelot syöpää kohtaan ovat kuitenkin syvällä ja diagnoosia pelätään edelleen.

- Kyllä se edelleenkin mörkö on ja syöpädiagnoosi on aikamoinen pommi. Syöpää pelätään edelleen, mutta osittain ihan turhaankin, koska ennusteet usein ovat varsin hyviä.

Pitkä elinikä merkittävin syövän aiheuttaja

Pitkä elinikä on suurin syöpätautien aiheuttaja. Kun elintaso on kasvanut, niin myös syövät ovat lisääntyneet. 50 vuoden aikana syöpätapausten määrä on kolminkertaistunut. Sairastumisten lisääntymiseen vaikuttaa myös elintapojen muutokset; liikunnan väheneminen ja lihavuuden yleistyminen.

- Kun muiden sairauksien vaaratekijöitä on pystytty torjumaan, niin syövässä on päinvastoin eli mitä pidempään ihminen elää niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän sairastuu syöpään.

Toisaalta esimerkiksi suomalainen ruokavalio on vaikuttanut siihen, että suolistosyöpiä on meillä muita Euroopan maita vähemmän.

- Tästä kuuluu kiitos kyllä kuitupitoiselle ravinnolle, kuten ruisleivälle, jota Suomessa on perinteisesti syöty, Rautalahti kertoo.

Myös kohdunkaulan syöpään sairastutaan Suomessa länsimaisessa vertailussa harvoin. Rautalahden mukaan tämä johtuu seulonnoista, jotka aloitettiin jo 1960-luvulla

- Meillä kohdunkaulan syöpä on melko harvinainen ja monessa maassa se on naisten ykkössyöpiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.