Suomalaisten usko kouluun vahvistui

Kansalaisten usko koulujärjestelmään oli ainakin viime kevättalvella entistä vahvempi. Opetushallituksen koulutusbarometrin mukaan suomalaiset luottivat hieman aiempaa enemmän siihen, että koulu vahvistaa lasten ja nuorten itseluottamusta sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Yhä useammat olivat myös sitä mieltä, että koulun olisi otettava aiempaa laajempi vastuu kouluajan ulkopuolella tapahtuvasta vapaaehtoisesta harrastustoiminnasta. Huonoimmat arvosanat sai koulun kyky kohdata työelämän muuttuvat tarpeet. Tältäkin osin luottamus tosin oli kasvanut hieman viime vuodesta.

Tuore barometri antoi opetushallituksen mukaan myös viitteitä siitä, että työttömien ja yrittäjien usko koulutuksen kannattavuuteen on rapautumassa. Monet heistä arvelivat vastauksissaan, että koulutus on yliarvostettua eikä välttämättä täytä odotuksia työn saannista.

Koulunaloitusikä ja maksuttomuus vahvoilla

Barometri kertoi suomalaisten kannattavan ehdottomasti koulutuksen maksuttomuutta. Myös nykyinen koulunaloitusikä miellytti vastaajia. Koululakiuudistuksen tuomiin muutoksiin suhtauduttiin myönteisesti. Vastaajat hyväksyivät sekä koulujen toiminnan arvioinnin että koulutuspalvelujen mahdollisen ostamisen ulkopuolisilta.

Valinnanvapauden rajat sen sijaan jakoivat mielipiteitä. Puolet vastaajista uskoi, ettei edes täydellinen valinnanvapaus peruskoulussa ja lukiossa uhkaisi yhdenvertaisuutta. Toinen puoli taas piti eriarvoisuuden uhkaa todellisena.

Suomen Gallup haastatteli koulutusbarometria varten noin tuhatta yli 15-vuotiasta suomalaista. Haastattelut tehtiin maalis-huhtikuun taitteessa, jolloin myös keskustelu uusista koululaeista ja koulukiusaamisesta oli kiihtymässä. Koulutusbarometri laadittiin nyt neljäntenä peräkkäisenä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat