Mainos

Suomalaisten työoloissa paranemisen merkkejä

Parannusta on palkansaajien arvion mukaan tapahtunut muun muassa tasapuolisessa kohtelussa ja kannustavuudessa.

Työelämän laatu näyttää olevan parantumassa. Työministeriön tutkimuksen mukaan esimerkiksi sairauspoissaolot ovat kuluneen vuoden aikana vähentyneet. Tämä koskee etenkin ikääntyneempiä työntekijöitä.

Työn rasittavuus ja ylitöiden määrä ovat olleet kasvussa usean vuoden ajan. Työolobarometrin tehneen tutkija Pekka Ylöstalon mukaan vuosikymmenen jatkunut alamäki on nyt kuitenkin ollut hieman tasaantumassa.

- Nyt odotukset ovat varsin myönteisiä. Tosin yksityisen ja kuntasektorin välillä on isoja eroja.

Koulutodistuksen keskiarvona ilmaistu työelämän laatu on noussut hieman viime vuodesta, mutta vastaa silti vuoden 2004 tilannetta. Ylöstalon mukaan 7,97:n keskiarvo on "aika hyvä".

Suunta on ollut sama kaikilla sektoreilla. Kuntien työntekijöiden antama arvosana (7,81) on kuitenkin muita alempi. Parhaan arvosanan saa valtio (8,09).

Palkansaajat näkivät parannusta työpaikan varmuudessa, tasapuolisessa kohtelussa ja kannustavuudessa. He katsovat kuitenkin voimavarojen vähentyneen suhteessa työn vaatimuksiin. Kiire ja stressi vaivaavat varsinkin kuntasektoria.

Vuodesta 1992 tehdyn barometrin tiedot perustuvat nyt Tilastokeskuksen lähes 1500 työssäkäyvän puhelinhaastatteluihin.

Ongelmat voisi puolittaa

Ylitöitä tehdään yhä paljon. Niitä teki syksyllä puolet palkansaajista. Ilman korvausta tehtyjen ylitöiden määrä kasvoi seitsemään prosenttiin.

Kuntien ongelmat tulevat näkyviin myös palkkauksessa. Kun muilla sektoreilla 60-70 prosenttia vastanneista pitää palkkaansa oikeudenmukaisena, kunnissa luku on 30.

Palkansaajat ovat vuosien ajan kokeneet työn mielekkyyden varsin kyseenalaiseksi. Vaikka nyt kehitys näyttää hieman tasaantuneen, luvut ovat Ylöstalon mukaan yhä lamavuosien tasoa.

Uhka irtisanomisista ja lomautuksista on hivenen laskenut. Myönteistä on myös se, että uusista työpaikoista entistä useampi on vakituinen.

Tärkeä havainto Ylöstalon mielestä on se, että työn rasittavuutta voidaan vähentää ja työn mielekkyyttä lisätä, jos työpaikoilla sovelletaan hyviksi havaittuja toimintatapoja. Ylöstalon arvion mukaan työn henkinen rasittavuus miltei puolittuisi, jos kaikki toimisivat kuten parhaat työpaikat.

Työn henkinen rasittavuus on vähäinen niissä työpaikoissa, joissa työt on organisoitu hyvin, ja joissa ilmapiiri on keskusteleva, avoin ja rohkaiseva.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.