Mainos

Suomalaisten työkyky yllättävän hyvä

Parhaimmaksi työkykynsä kokevat yrittäjämiehet, huonoimmaksi maatalousyrittäjänaiset.

Suomalaisten työkyky on yllättävän hyvä, kertoo tänään julkistettu tutkimus. Heikoimmaksi työkykynsä kokevat maatalousyrittäjät.

Esimerkiksi Ruokakeskon varastolla tehdään raskasta ruumiillista työtä. Tässä työssä harva jaksaa eläkeikään asti.

- Henkilöstö nostaa keskimäärin 4500 kiloa päivässä, 10 kiloa minuutissa, vuodesta toiseen, Ruokakeskon logistiikan pääluottamusmies Petri Järvinen kertoo työstä.

Tämäntyyppisessä työssä työkyky joutuu koetukselle.

- Juuri ruumiillinen työ alentaa työkykyä ja varsinkin kun mennään iäkkäämpien ryhmiin, sillä on vaikutusta, tutkija Ari Peltoniemi kertoo.

Tänään julkistetussa tutkimuksessa verrattiin ensimmäistä kertaa yrittäjien, viljelijöiden ja palkansaajien työkykyä keskenään.

Yleisesti ottaen suomalaisten työkyky on hyvä, mutta erojakin löytyy. Parhaimmaksi työkykynsä kokevat yrittäjämiehet, huonoimmaksi maatalousyrittäjänaiset.

- Vaikka naiset ovat avustavassa asemassa maataloudessa, he tekevät paljon työtä ja keskimääräinen työviikko maatalousyrittäjillä on pidempi kuin palkansaajilla ja yrittäjillä, tutkija sanoo.

Vaikka palkansaajilla on myönteisimmät käsitykset omasta työkyvystään, heillä on enemmän sairaspoissaoloja kuin yrittäjillä ja maatalousyrittäjillä. Tämä selittynee sillä, että palkansaajille maksetaan myös sairaspäivistä.

Työelämän kasvaneet paineet eivät ole tämän tutkimuksen mukaan heikentäneet suomalaisten työkykyä.Tämä lasketaan työkykyä edistävän toiminnan ansioksi. Myös Keskolla panostetaan työkyvyn parantamiseen.

- Tarkoituksena on työtyytyväisyyden parantaminen ja työhyvinvoinnin kehittäminen, sairaspoissaolojen vähentäminen, Ruokakeskon logistiikka- ja kehityspäällikkö Timo Jäske sanoo.

Työkykyä edistävä toiminta pitäisi saada myös maatalousyrittäjien ulottuville. Nyt peräti 14 prosenttia maatalousyrittäjänaisista pitää itseään työkyvyttömänä. Yrittäjistä ja palkansaajista vain prosentti on tätä mieltä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.