Mainos

Suomalaisten tupakointi vähentynyt rajusti

Tupakointi näyttäisi olevan rajussa laskussa. Valtion tupakkaverosta saamien tulojen määrä putosi lähes viidenneksellä tammi-kesäkuussa.

Valtiokonttorin mukaan tupakkaverosta kertynyt summa oli kesäkuun loppuun mennessä reilut 330 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli lähes 410 miljoonaa euroa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska uskoo, että tupakoinnin viimeaikainen väheneminen johtuu ensisijaisesti asenneilmaston muutoksesta.

- Ihmisten halu lopettaa on tavattoman suuri. Jopa 60 prosenttia tupakoitsijoista sanoo, että he haluaisivat lopettaa. Lisäksi noin 40 prosenttia päivittäin tupakoivista sanoo, että he ovat tehneet yhden vakavan lopettamisyrityksen viimeisen vuoden aikana, Puska pohtii.

Tupakkaverosta kertyneet tulot notkahtivat, vaikka savukkeiden verotusta kiristettiin vuodenvaihteessa.

- Pitkällä tähtäimellä valtion verotulot varmasti vähenevät. Pudotusta on myös sysännyt se, että polttamista on hankaloitettu yhä enemmän sisätiloissa, kuten ravintoloissa ja työpaikoilla, Puska miettii.

Puskan mielestä tupakointi on aiemmin vähentynyt hitaasti mutta tasaisesti koko 2000-luvun ajan. Tilastokeskuksen mukaan toissa vuonna 20 prosenttia suomalaisista tupakoi päivittäin.

- Tupakan kulutus Suomessa on jo nyt suunnilleen Euroopan pienimmällä tasolla, Puska arvioi.

Maahantuonti putosi myös liki viidenneksellä

Maahantuonti ei pompannut ylöspäin, vaikka savukkeiden verotusta korotettiin vuoden alusta. TNS Gallupin tekemän kyselytutkimuksen mukaan tammi-huhtikuussa savukkeiden maahantuonti tippui myös liki viidenneksellä edellisvuodesta.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran kesäkuussa julkistaman tutkimuksen mukaan huhtikuun loppuun mennessä savukkeita tuotiin maahan reilut 200 miljoonaa kappaletta, kun vuotta aiemmin määrä oli vajaat 250 miljoonaa. Maahantuonnin kehitys on merkittävässä asemassa, sillä viime vuonna matkustajatuontina maahantuodut tupakat muodostivat arvioiden mukaan noin 15 prosentin osuuden kokonaiskulutuksesta.

Savukkeita myös salakuljetetaan edelleen Suomeen tiuhaan. Tosin Tullin rikosasioissa haltuun ottamien savukkeiden määrä on viime vuosina laskenut - määrä oli vielä vuonna 2006 reilut 32 miljoonaa kappaletta, mutta viime vuonna luku oli enää 16 miljoonaa.

Tulliylitarkastaja Petri Lounatmaa Tullihallituksesta kertoo, että valtaosa laittomasti maahantuoduista savukkeista on paljastunut Venäjän-liikenteessä.

- Yli puolet tapauksista on paljastunut henkilöautoliikenteessä. Savukkeita tuodaan edelleen maahan laittomasti varsin usein, mutta maahantuotavat kertaerät ovat verraten pieniä, Lounatmaa luonnehtii.

Kulutus voi myös ohjautua halvempaan hintaluokkaan

Vaikka kansantaloudelle tupakasta kertyvät verotulot ovat kuluvana vuonna pudonneet rajusti, tupakkayhtiöissä ei olla huolissaan. Veronkorotukset ovat nimittäin saattaneet johdattaa ihmisiä ostamaan yhä enemmän halvemman hintaluokan tupakkatuotteita.

- Volyymeissä emme ole huomanneet yhtä merkittävää pudotusta. Matalahintainen segmentti markkinoilla kasvaa koko ajan, mikä todennäköisesti selittää muutoksesta suuren osan, sanoo British American Tobacco Finlandin yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Lauri Mäkinen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.