Suomalaisten tonttikaupat Venäjän Karjalasta voivat sittenkin onnistua

Suomessa moni närkästyi vuoden alussa, kun Venäjän presidentti Dmitri Medvedev linjasi suuren osan Karjalaa ulkomaalaisten tonttiostokiellon piiriin. 9. tammikuuta antamassaan ukaasissa presidentti määritteli 380 alueen kuuluvan rajavyöhykkeeseen, jonka alueelta ulkomaalaiset eivät voi ostaa tonttimaata.

Venäläisten kiinteistöalan asiantuntijoiden mukaan kielto ei kuitenkaan ole välttämättä ehdoton. He ehdottavat ratkaisuksi yrityksen rekisteröimistä Venäjälle. Tässä siis konkreettinen neuvo Venäjän Karjalasta tonttimaata haluaville suomalaisille:

-Jos teillä esimerkiksi on sukulaisia Karjalassa ja haluatte sieltä loma-asunnon - jopa silloin kun se sijaitsee raja-alueen läheisyydessä - voitte aina rekisteröidä yrityksen Venäjälle tyyliin "Oy Yritys Ab.". Yritys voi ostaa maan. Yritys rekisteröidään venäjälle mutta kuka vain voi omistaa sen, kuvailee toimitusjohtaja Nikolai Kazanskij konsulttiyhtiö Colliers Internationalin Pietarin toimistosta.

-Kummastakin maasta löytyy tähän juristeja. Tärkeintä on tuntea oikeat instrumentit, Kazanskij lisää.

Kazanskin esimerkin mukaan vaikkapa toimittaja voisi hyvin rekisteröidä Venäjälle yrityksen "Toimittaja Oy" ja ostaa sen nimissä kesämökkitontin Karjalasta.

Yhtiöllä on paljon kokemusta toiminnasta suomalaisten kanssa.

- Asiakkaisiimme lukeutuvat mm. K-Rauta, Sokos, Stockmann, Sponda, Evli ja niin edespäin, Kazanskij kuvailee.

Myös Viipurin kaupungin varahallintojohtaja pitää rekisteröintiä hyvänä vaihtoehtona tonttiongelman ratkaisuksi.

- Tätä vaihtoehtoa kannattaa tutkia tarkasti. Täällähän on paljon yrityksiä joissa on sataprosenttinen ulkomainen pääoma, ja ne toimivat hyvin aktiivisesti. Mielestäni tässä ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

Ostokäytännöt vaihtelevat alueittain

Nikolai Kazanski muistuttaa kuitenkin, että maanostokäytännöt voivat vaihdella rajusti alueittain. Joissakin kaupungeissa ja oblasteissa ostokäytännöt ja kaavoitukset on niin epämääräisesti määritelty, että ostoaikeet voivat kaatua tiedon puutteeseen.

- Esimerkiksi Pietarissa on varsin läpinäkyvä politiikka, täällä on mahdollista ostaa maatontteja ja näin monet ulkomaiset yritykset tekevätkin. Moskovassa sen sijaan moskovalaisetkaan eivät voi ostaa maata. Moskovassa käytännössä kukaan ei voi ostaa maata, Kazanski kuvailee.

Rajoituksia on muitakin. Venäjällä mm. maarekistereihin kirjattu tontin käyttötarkoitus rajoittaa selvästi ostamista. Ulkomaalaiset eivät voi esimerkiksi ostaa maataloustuotantoon merkittyjä maita.

Tontteja täytyy Venäjän lain mukaan myös käyttää siihen käyttötarkoitukseen, johon ne on rekisteröity. Esimerkiksi maataloustuotantotontilla on pakko viljellä hyötykasveja eikä pitää päätoimisesti pelkkänä kesäasuntona. Asuinkäyttöön kirjattua asuntoa tulee puolestaan käyttää asumistarkoitukseen eikä pyörittää siellä yritystoimintaa.

Katso Mirja Sipisen juttu (Kymmenen uutiset 21.2.2011)

Lue myös:

    Uusimmat