Mainos

Suomalaisten terveys kohentunut

Alkoholi, naisten tupakointi ja liikakilot uhkana suomalaisten terveydelle.

Lihavuus

Suomalaisten terveys ja toimintakyky ovat kohentuneet selvästi koko Suomen kattaneen Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan. Tulevaisuudessa terveyden suurimpina uhkina pidetään alkoholikäytön, ylipainon sekä naisten tupakoinnin lisääntymistä.

Hyvästä kehityksestä kertovat tutkimuksen mukaan sepelvaltimotaudin väheneminen sekä väestön kolesteroli- ja verenpainetason aleneminen. Myös työkyky ja iäkkäiden ihmisten toimintakyky ovat kohentuneet. Esimerkiksi selkäoireet ja naisten polven nivelrikko ovat huomattavasti aiempaa harvinaisempia.

Sairauksista astma, diabetes sekä naisten krooninen keuhkoputkentulehdus ovat nopeasti lisääntyneet. Väestön terveystiedot löytyvät Kansanterveyslaitoksen maanantaina julkistamasta kirjasta Suomalaisten ja terveys ja toimintakyky.

Myös mielenterveys kohentunut

Vastoin yleisiä uskomuksia suomalaisten mielenterveys on monilta osin kohentunut viime vuosikymmenten aikana. Esimerkiksi itsemurhat ovat masennuksen tehostuneen hoidon vuoksi vähentyneet kymmenessä vuodessa noin neljänneksellä.

Koko Suomen kattaneen Terveys 2000 -tutkimuksen suuri yllätys oli havainto mielenterveyden vakaudesta, sanoo tutkimusprofessori Jouko Lönnqvist Kansanterveyslaitokselta.

Stressioireita suomalaisilla on saman verran kuin 20 vuotta sitten. Neljä viidesosaa väestöstä oirehtii psyykkisesti vain vähän tai ei lainkaan. Vakavasta masennuksesta oli edeltäneen vuoden aikana kärsinyt viisi prosenttia ja vakavasta työuupumuksesta 2-6 prosenttia 30-64-vuotiaista suomalaisista. Nuorten aikuisten eli 18-29-vuotiaiden mielenterveyttä tutkittiin erikseen ja siitä tulokset saadaan myöhemmin.


(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.06.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.