Suomalaisten tekniikan yliopistojen rahoitus kalpenee huippuyliopistoille

Suomalaisista tekniikan yliopistoista vain Aalto-yliopisto ja Åbo Akademi ovat taloudellisesti edes jossain määrin kilpailukykyisiä ulkomaisten huippuyliopistojen kanssa, toteaa Teknologiateollisuus ry.

Esimerkiksi sveitsiläisellä tekniikan yliopistolla ETH:lla on opiskelijaa kohden laskettuna käytössään kaksinkertainen rahoitus Aalto-yliopistoon verrattuna.

Suomalaiset tekniikan yliopistot saavat pienemmän osan rahoituksestaan julkisena budjettirahoituksena kuin ulkomaiset tekniikan huippuyliopistot. Vastaavasti ne joutuvat hankkimaan suuremman osan tutkimusrahoituksestaan kilpailluista rahoituslähteistä.

– Päättäjien pitää ymmärtää, että yliopistojen rahoituksessa on kysymys valintatilanteesta, kun suomalaisten hyvinvointi halutaan rakentaa pitkälti korkeaan teknologiseen osaamiseen ja siihen perustuvaan vientiin, sanoo Tekniikan akateemiset TEKin yksikönjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki, Teknologiateollisuus ry:n tiedotteessa.

Vertailututkimuksen mukaan suomalaisten tekniikan yliopistojen opetus hoidetaan pääosin budjettivaroin. Sen sijaan suuri osa tutkimuksesta tehdään kilpaillulla julkisella ja yksityisellä rahalla.

– Menestyminen ulkopuolisen rahoituksen hankinnassa kertoo tekniikan yliopistojen tutkimustulosten yhteiskunnallisesta hyödyllisyydestä ja koulutuksen ja tutkimuksen tasosta, sanoo Teknologiateollisuus ry:n innovaatio-, tutkimus- ja koulutuspolitiikasta vastaava johtaja Mervi Karikorpi.

Kansainvälisen vertailututkimuksen tekniikan yliopistokoulutuksesta toteutti Jyväskylän koulutuksen tutkimuslaitos. Tutkimusta rahoittivat TEK, Teknologiateollisuus, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat