Suomalaisten suun terveys paranemassa

Suomalaisen työikäisen väestön suun terveys on tuoreen tutkimuksen mukaan parantunut tasaisesti mutta hitaasti viimeisen 20 vuoden aikana. Tästä huolimatta meillä käytetään edelleen hammaslääkärien palveluita vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Hammaslääketieteen lisensiaatti Liisa Suominen-Taipale sanoo tänään Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, että seuraavien vuosikymmenien aikana väestön keski-ikä nousee ja vanhuusväestön osuus kasvaa. Saman aikaan suomalaisten hampaattomuus vähenee. Väittelijän mukaan tästä seuraa, että runsaasti suun terveydenhuoltopalveluja tarvitsevan väestön osuus kasvaa ja vaikuttaa palvelujen kysyntään.

-Jos tätä tarvetta ei osata ennakoida riittävän hyvin, hoitamattomien hammassairauksien merkitys yleisterveydelle voi olla odotettua suurempi.

-Nuorten aikuisten suun terveydenhuollossa kustannuksia voidaan alentaa, kun noudatetaan yksilöllisiä hoitovälejä. Suominen-Taipaleen tutkimuksen mukaan hammaslääkärillä käyntejään lisäsivät viimeisen 10 vuoden aikana eniten keski-ikäiset, osittain vajaahampaiset henkilöt.

-Nuorten aikuisten palvelujen käyttö ja säännöllisyys väheni luultavasti suun hyvän terveydentilan takia. Työikäisen aikuisväestön suunterveys hampaiden määrällä mitattuna parantui viimeisen 20 vuoden aikana. Tutkija muistuttaa, että vanhuusväestössä (yli 65-vuotiaat) hampaattomien henkilöiden määrä on yhä korkea. Lisäksi he eivät koe tarvitsevansa hoitoa, jolloin myös palvelujen käyttöaste jää matalaksi. Suominen-Taipaleen väitös kuuluu sosiaalihammaslääketieteen alaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat