Mainos

Suomalaisten sieppaus yhä mysteeri – UM selittää vaitonaisuuttaan

Jemenissä siepatun suomalaispariskunnan ja itävaltalaismiehen kohtalo on pysynyt hämärän peitossa.

Pääkaupungissa Sanaassa tapahtuneen sieppauksen tekijöistä ei ole saatu varmaa tietoa, ei myöskään siepattujen mahdollisesta olinpaikasta. Lunnasvaatimuksia ei esitetty.

Jotkin jemeniläislähteet epäilivät, että kidnappaajat olisivat kytköksissä terroristiverkosto al-Qaidaan. Niin Suomen kuin Itävallankin viranomaiset kuittasivat tämän pelkkänä arvailuna.

– Monenlaisia spekulaatioita on nyt suuntaan ja toiseen, mutta varmaa tietoa ei edelleenkään ole, tiivisti ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen STT:lle.

Varauksellisesti Turunen suhtautui myös uutiseen, jonka mukaan jemeniläisviranomaiset tietäisivät sieppaajien henkilöllisyyden.

Jemenissä sieppausta selvittelevä suomalaisdiplomaatti tapasi sunnuntaina sisäministeri Abdelqader Qahtanin. Paikallinen Saba-uutistoimisto raportoi ministerin luvanneen tehdä kaikkensa panttivankien turvallisuuden ja nopean vapauttamisen takaamiseksi.

Ministeri sanoi myös, että siepattujen löytämiseksi on meneillään laajat etsinnät.

Vaitonainen linja jatkuu

Sieppauksella oli ilmeisesti useita silminnäkijöitä, sillä se tapahtui keskeisellä Tahrir-aukiolla perjantaina iltapäivällä.

Pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä myyvä mies kertoi brittilehti Guardianille, että sieppaajia oli neljä ja he pakottivat suomalais-itävaltalaisen kolmikon elektroniikkakauppaan. Kaupassa käytiin muutaman minuutin mittainen keskustelu ennen kuin sieppaajat poistuivat uhreineen.

– Paikalle muodostui nopeasti väkijoukko, mutta miehet uhkailivat kalashnikoveilla ja auto lähti kiitämään kohti kaupungin eteläosaa, Mohammed Abdullah kuvasi.

Guardianin mukaan silminnäkijät sanoivat kolmikon vaikuttaneen rauhalliselta, kun heitä lähdettiin kuljettamaan pois.

Elektroniikkakauppiaan Reuters-TV:lle antama kuvaus tapauksesta poikkeaa hieman Guardianin silminnäkijöiden kertomuksesta, lue myös: Silminnäkijä kuvailee suomalaisten sieppausta: Heidät raahattiin paikalta

Suomen ulkoministeriö on vahvistanut, että suomalaismies oli Sanaassa opiskelemassa ja nainen oli tullut häntä tapaamaan. Muutoin ministeriö on ollut varsin vaitonainen kaikista pariskuntaan ja sieppaukseen liittyvistä yksityiskohdista.

– Kaikki tieto, mitä julkisuuteen annetaan, menee myös toiselle puolelle. Olemme antaneet niukasti tietoa, koska emme tiedä, miten se vaikuttaa siepattujen tilanteeseen ja sieppaajien vaatimuksiin, Turunen perustelee.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.