Mainos

Suomalaisten röntgenkuvia lausunnolle Intiaan

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Seinäjoen kaupunki alkavat lähettää alihankkijansa kautta potilaiden röntgenkuvia Intiaan erikoislääkärien analysoitavaksi.

Suomalaisten röntgenkuvia aletaan lähettää Intiaan erikoislääkärin lausuntoa varten. Asialla on terveydenhuollon tekniikkaan keskittyvä kehittämisyritys LifeIT, jonka suurimmat osakkaat ovat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Seinäjoen kaupunki.

Toimitusjohtaja Teemu Paavolan mukaan intialaisten radiologien eli röntgenlääkärien palveluksia voisivat käyttää lähinnä pienten paikkakuntien terveyskeskukset sekä työterveyshuollon yksiköt.

-Vastuu potilaan diagnoosista ja hoidosta pysyy edelleen hoitavalla lääkärillä, painottaa Paavola.

Pula röntgenlääkäreistä on johtanut siihen, että monet terveyskeskusten yleislääkärit lukevat potilaidensa röntgenkuvat itse. Kuvia lähetetään myös suomalaisissa yksityisissä lääkärikeskuksissa työskenteleville röntgenlääkäreille.

-Noin seitsemässä tapauksessa kymmenestä yleislääkärin tulkinta röntgenkuvasta on sama kuin alan erikoislääkärin. Kun erikoislääkärin lausunto saadaan, virhemahdollisuus pienenee, selvittää Paavola.

Intialaisen röntgenlääkärin lausunto saadaan suojatun internetyhteyden avulla vuorokauden sisällä. Yhteistyötä helpottaa se, että suurin osa röntgenkuvista otetaan Suomessa nykyisin digitaalisina.

Kotimaisille lääkärikeskuksille uusi kilpailija

Paavolan mukaan röntgenkuvia lähetetään jo nyt Intiaan luettaviksi mm. Australiasta ja Yhdysvalloista. LifeIT:n yhteistyökumppani Intiassa on yksityinen lääkärikeskus, joka arvelee voivansa etätyön ansiosta palkata lisää lääkäreitä.

Suomesta Intiaan on tarkoitus lähettää lähinnä keuhkoista ja raajoista otettuja röntgenkuvia. Lausunnot laaditaan englanniksi.

Paavola ei tässä vaiheessa lähde arvioimaan, kuinka paljon halvemmaksi työn teettäminen Intiassa tulee. Hänen mukaansa suomalaiset lääkärikeskukset saavat nyt kilpailijan, mutta suomalaisia röntgenlääkäreitä tuskin jää työttömiksi.

Yhteistyösopimuksia esimerkiksi terveyskeskusten kanssa ei Paavolan mukaan ole vielä tehty. Uutta palvelua ryhdytään vasta markkinoimaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.