Suomalaisten osinkopotti kasvaa – Nokiakin maksaa taas

Suomalaisyritykset maksavat tänä keväänä osinkoja selvästi viime vuotta enemmän. Kevään tapaus on Nokian paluu osingonmaksajaksi surkean välivuoden jälkeen.

Nordean laskelman mukaan suomalaisyritysten osinkopotti nousee ilman Nokiaakin kuusi prosenttia viime vuodesta.

Nokian lisäksi myöskään ruotsalaisen TeliaSoneran osinkoja ei ole huomioitu Nordean laskelmassa. Kevään aikana Suomeen maksetaan osinkoja arviolta 8–10 miljardia euroa.

Nokia saa viisi ja puoli miljardia euroa matkapuhelinten myynnistä Microsoftille. Yhtiö ei ole kuitenkaan vielä julkistanut uutta strategiaansa, eikä mahdollisia yritysostoistaan, joten osinkoakaan ei voi tietää. Jotkut osakemarkkinoiden seuraajat veikkaavat noin 50 sentin osinkoa. Mahdollista on myös se, että Nokia maksaa lisäosingon myöhemmin ensi vuonna.

– Kyllä odotetaan, että koko osinkopotti kasvaa aika reippaasti. Iso kysymysmerkki tässä on Nokia, kuinka paljon sieltä mahdollisesti tulee, se heiluttaa luonnollisesti koko sitä summaa, mutta muilta osin odotetaan, että on semmoinen kuuden prosentin kasvu on tulossa, toteaa Nordean osakestrategi Kristian Tammela.

Myös Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on innoissaan ensi torstaina Nokian tulosjulkistuksesta alkavasta tuloskeväästä.

– Näyttää rohkaisevalta. Euroopan talous on lähtenyt elpymään.

Muutamat yhtiöt ovat jo loppuvuonna kohentaneet tuloskuntoaan varmasti, koska talous on vakiintunut. Kevät on kuitenkin Nokian leimaama. Nokia palaa osinkoyhtiöksi. Muita osingon tuloksen kasvattajia löytyy lähinnä pankkisektorilta, Nordea ja Sampo, parhaina esimerkkeinä.

Nokia ei maksanut viime keväänä osinkoa lainkaan.

Myös Fortumilla myyntivoittoa

Fortumin kassa lihoi joulukuussa kaksi ja puoli miljardia euroa sähköverkkojen myynnistä Suomi Power Oy:lle.

– Me odotetaan, että sieltä tulee se euron osinko per osake, mikä tarkoittaa todella hyvää osinkotuottoa, mutta ei kyllä tämän Suomen verkkojen myynnin vuoksi ole ehkä tulossa lisää osinkoa. Fortum on aika vahvasti indikoinut, että lainarasituksen vähentämiseen se menee, arvioi Nordean varallisuudenhoidon Kristian Tammela.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on samoilla linjoilla.

– Fortum on villikortti tulevalle osinkokeväälle. Yhtiöllä on miljardeja velkaa, joten varmasti osa sähköverkkojen myyntirahoista menee velkojen lyhennykseen mutta Fortumin suurin omistaja, velkainen Suomen valtio on rahantarpeessa, joten lisäosinko on mahdollinen.

Suomen osakekurssit nousivat viime vuonna peräti 30 prosenttia. Moni sijoittaja kysyykin nyt, että voiko nousu jatkua edelleen. Yksi syy odottaa nousun jatkuvan on se, että rahalle ei tällä hetkellä ole yksinkertaisesti osakesijoittamista parempaa tuottoa tarjolla mistään.

– Kurssinousu on ollut vahvempaa kuin tuloskasvu. Siltä osin odotetaan, että kohta pitäisi myös yritysten tulosten alkaa kasvaa, jotta tämä osakkeiden vahva veto voisi jatkua, sanoo Nordean osakestrategi Kristian Tammela. Se edellyttää kuitenkin sitä, että yhtiöt kertovat positiivisia ohjeistuksia alkavalle vuodelle.

Maltillisen kurssinousun jatkumista tukee myös se seikka, että Euroopasta ja myös euroalueen kriisimaiden taloudesta kuuluu vihdoin hyviä uutisia. Esimerkiksi Kreikan pörssikurssit ovat olleet vuodenvaihteessa hurjassa nousussa ja Espanja myi eilen lainapapereitaan ennätysmäisen halvalla.

Lue myös:

    Uusimmat