Mainos

Suomalaisten makeisnälkä yltyy

Suomalaiset ovat vuoden alusta panneet suun makeaksi entistä useammin. Suklaan ja karkkien kokonaiskulutus oli tammi-toukokuussa noin 20 miljoonaa kiloa, missä kasvua on viisi prosenttia viime vuoden vastaavan ajanjaksoon verrattuna. Vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana makeisten kulutuksessa oli vielä vielä hurjempi nousu.

Suklaata

Elintarviketeollisuusliiton tilastojen mukaan tammi-maaliskuussa suklaata, lakritsia, pastilleja sekä sokerimakeisia eli irtokarkkeja ja toffeeta myytiin peräti viidennes enemmän kuin vuotta aikaisemmin. -Erityisesti alkuvuoden huimia kasvulukuja selitti makeisveron poisto, sillä tilaukset kaupoista teollisuudelle lisääntyivät, kun verollisia tuotteita ei tahdottu pitää varastossa.

Veron poistuminen siirtyi kuluttajahintoihin hiljalleen kevään aikana, joten osittain halvemmat hinnat selittävät kulutuksen kasvua yhä, sanoo Makeis- ja keksiteollisuusyhdistyksen asiamies Lea Lastikka. Mitään jättialennuksia vuoden vaihteessa poistunut makeisvero ei liene namujen hintoihin silti tuonut, sillä sitä perittiin 3,50 markkaa makeiskiloa kohti. Esimerkiksi sadan gramman suklaalevyn hinnassa makeisveron osuus oli alle 40 penniä.

Irtokarkkikauppa kasvaa kovasti

Suurinta alkuvuoden kulutuksen kasvu on ollut irtokarkeissa ja makeispusseissa, mutta koko sokerimakeisten ryhmä jäi tammi-toukokuussa alle kymmenen prosentin kasvuun. Irtokarkkeja, toffeeta ja muita perussokerisia syötiin alkuvuoden aikana noin viisi miljoonaa kiloa.

Suklaan kulutus on pysynyt enemmänkin viime vuoden tasolla, mutta myös lakritsia popsittiin viitisen prosenttia entistä enemmän. Kotimaan teollisuus valmisti silti suklaata 7,1 prosenttia enemmän kuluvan vuoden tammi-toukokuussa edellisvuoteen verrattuna. Pienintä tuotannon kasvu oli pastilleissa, se lisääntyi edellisvuodesta vain 0,7 prosenttia.
-Karkkien irtomyynti on selvästi vilkastunut, kun niitä on laitettu esille oheistuotteina esimerkiksi videovuokraamoissa. Tarjonnan monipuolistuminen selittää varmasti osittain irtokarkkien menekin kasvua, Lastikka sanoo.

Vuositasolla jokainen suomalainen kuluttaa suklaata ja makeisia yhteensä jo yli 10 kiloa. Kotimaisten ja ulkomaisten tuotteiden välillä makeiskulutuksen kasvussa ei ole ollut selviä eroja, vaikka tuontituotteet ovat peräti 40 prosenttia alan kokonaismyynnistä.
(STT)

Suomen Hammalääkäriliitto muistuttaa karieksesta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.