Mainos

Suomalaisten luottamus kirkkoon kasvanut

Kirkkoon luottavien määrä on tuplaantunut vuodesta 1990. Yli 60 prosenttiin noussut luottamus yllätti myös tutkijat.

Suomalaisten luottamus kirkkoon on kasvanut rajusti sitten 1990-luvun alun vuosien. Vuonna 1990 vain kolmasosa kansasta luotti kirkkoon.

Elo-lokakuussa tehdyssä tutkimuksessa luottamusprosentti oli 63. Tulos yllätti Kirkon tutkimuskeskuksen johtajan Kimmo Kääriäisen, koska kirkosta eroaminen on viime vuosina yleistynyt. Kääriäinen uskoo luottamuksen kasvaneen osittain siksi, että kirkko on toiminut lamavuosina heikko-osaisten puolustajana.

Suomalainen usko -tutkimus on osa ihmisten arvomaailmaa kartoittavaa World Values -tutkimusta, joka tehtiin 80 maassa. Tutkimuksen ennakkotiedot on julkaistu tänään ilmestyneessä Kotimaa-lehden 100-vuotisjuhlanumerossa.

Tutkimustuloksista keskusteltiin Kotimaa-lehden järjestämässä aamiaisseminaarissa Helsingissä.

World Values -tutkimuksen kansainvälinen aineisto julkistetaan ensi vuoden alussa.

Kirkosta haetaan vastauksia ongelmiin

Lähes puolet (44 prosenttia) suomalaisista kokee, että kirkko vastaa ihmisten moraalisiin ongelmiin ja tarpeisiin sekä perhe-elämän ongelmiin (47 prosenttia). Reilu kolmannes katsoo, että kirkko vastaa aikamme sosiaalisiin ongelmiin. Liki kolme neljästä suomalaisesta arvioi saavansa kirkolta päteviä vastauksia hengellisiin ongelmiin ja tarpeisiin.

Ihmiset eivät enää pyydä ylhäältä apua iltarukouksessa. Tutkimuksen mukaan päivittäin rukoilee harvempi kuin yksi neljästä ja vähintään kerran kuussa samoin alle yksi neljästä. Viidennes suomalaisista ilmoittaa, että ei rukoile koskaan.

Liki puolet suomalaisista (47 prosenttia) ilmoittaa pitävänsä Jumalaa tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Ensimmäisessä World Values -tutkimuksessa 1981 vain 38 prosenttia piti Jumalaa tärkeänä tai erittäin tärkeänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.