Mainos

Suomalaisten kotiinkutsuminen Kabulista harkintaan

Puolustusministeriön mukaan Suomi joutuu harkitsemaan Afganistanissa olevien rauhanturvaajien kotiinkutsumista, jos viime lauantain kaltaiset itsemurhaiskut rauhanturvaajia vastaan yleistyvät.

Afganistanissa on runsaat 40 suomalaista rauhanturvaajaa - heidän tilannettaan seurataan nyt erittäin tarkasti.

Kabulissa saateltiin aamulla kotimatkalle lauantain itsemurhaiskussa menehtyneiden neljän saksalaisen rauhanturvaajan ruumiit.

Sotilaita vastaan iskettiin tiellä, jota myös suomalaiset käyttävät päivittäin. Teko järkytti, mutta ei tullut yllätyksenä, sillä varoituksia mahdollisista iskuista on sadellut jo pidemmän aikaa.

- Sen oikean asian poimiminen on vaikeaa, ja jokainen tietää, että itsemurhaiskun estäminen on lähestulkoon mahdotonta. Varoituksia mahdollisista iskuista tulee päivittäin -tänäänkin on tullut useita varoituksia, kertoo majuri Lauri Sipari.

Suomalaiset rauhanturvaajat toimivat nyt koko lailla vaarallisemmissa oloissa kuin puolitoista vuotta sitten, jolloin päätös joukkojen lähettämisestä tehtiin.

Afganistanin tilannetta seurataankin nyt tarkasti. Jos se kiristyy entisestään, Suomikin joutuu vakavasti harkitsemaan joukkojen kotiinkutsumista kesken operaation.

- Jos näistä iskuista tulee säännöllisiä ja ne kohdistuvat systemaattisesti rauhanturvajoukkoihin, niin kyllä sitä pitää ruveta harkitsemaan, kertoo eversti Pekka Majuri puolustusministeriöstä.

- Minä toivon, että me olisimme nyt saavuttaneet tilannesyklin synkimmän pisteen ja että tämä tilanne olisi rauhoittumaan päin, mutta tulevaisuus näyttää tällä hetkellä aika huonolta, majuri Sipari arvioi Kabulista.

Toisaalta tämä on juuri sitä, mitä Afganistanin vanhan Taleban-hallinnon ja Al-qaida-järjestön jäljellä olevat jäsenet toivovat. Rauhanturvaajat pois ja vanha hallinto jälleen valtaan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.