Suomalaisten kirroosikuolemat jopa nelinkertaisia muihin Pohjoismaihin verrattuna – Asiantuntija: "Meillä lukumäärät nousevat koko ajan"

Asiantuntija: Alkoholin käytössä ei ole absoluuttista turvarajaa 3:14

Vaikka suomalaisten säännöllinen alkoholinkäyttö on vähentynyt, ovat kirroosikuolemat edelleen Pohjoismaiden suurimpia.

– Alkoholinkäytön väheneminen ei ole näkynyt kirroosikuolleisuudessa. Sekä naisilla että miehillä alkoholiin liittyvät sairaudet ovat yksiä tärkeimmistä työikäisten kuolinsyistä, kertoo gastroenterologian professori Martti Färkkilä Helsingin yliopistosta.

Suomalaisten kirroosikuolleisuus onkin nelinkertainen muihin Pohjoismaihin verrattuna.

– Meillä on aika paljon tekemistä alkoholinkäytön vähentämisessä ja sen haittojen hoitamisessa, Färkkilä toteaa.

Yksi humalanhuuruinen ilta näkyy kehossa vielä pitkään

Absoluuttista totuutta ei ole olemassa sille, kuinka paljon aikuinen voi juoda alkoholia ilman haittavaikutuksia. Kohtuukäytössäkin on Färkkilän mukaan vaaransa.

– Kohtuukäyttö tutkitusti lisää suun alueen, ruokatorven ja suoliston syöpiä. Alkoholin käyttö myös heikentää sydämen toimintaa.

Yhden humalanhuuruisen illan jälkeen keho taistelee alkoholin jättämiä jälkiä vastaan vielä pitkään.

– Alkoholi vaikuttaa useita päiviä suorituskykyyn ja lisää työelämässä koettuja ongelmia, vaikutukset eivät siis rajoitu vain yhteen iltaan, Färkkilä toteaa.

Suomen käyrät ovat jyrkässä nousussa

Vaikka säännöllinen alkoholinkäyttö onkin vähentynyt, juovat suomalaiset yhä tappavalla tahdilla. Kun Etelä-Euroopassa alkoholinkäyttö on enemmän päivittäistä ja pientä, juodaan Suomessa harvemmin, mutta kerralla enemmän.

– Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa alkoholihaitat ja kirroosikuolleisuus ovat olleet jo useita vuosia jyrkässä laskussa, mutta Suomen käyrä on todellinen peilikuva näille. Meillä lukumäärät nousevat koko ajan

Sillä ei tosin ole mitään merkitystä elinikäisen riskin kannalta, juodaanko alkoholia päivittäin vai viikonloppuisin, kertoo Färkkilä.

– Tässä on kyse kokonaisriskistä. Välittömiä haittoja toki tulee runsaasta kertanauttimisesta.

Lepopäivät ovat maksalle tarpeellisia

Mitä sitten on kohtuukäyttö?

Färkkilän mukaan yhtä oikeaa turvarajaa on mahdotonta määritellä. Riskejä voivat lisätä esimerkiksi ylipaino tai genetiikka.

– Niin sanotusti turvalliseksi alkoholinkäytöksi on arvioitu naisille 1 alkoholiannos päivässä ja miehillä kaksi. Täysin alkoholittomat päivät ovat kuitenkin monestakin syystä tarpeellisia, esimerkiksi maksan toipumisen kannalta, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat