Mainos

Suomalaisten kehittämä monitoimimurtaja kulkee jäissä myös sivuttain

Maailman ensimmäinen vinoittain jäissä kulkeva murtaja on valmistumassa Arctechin telakalla Helsingissä. Baltika-alus tulee Venäjän meripelastusviranomaisten käyttöön. Se parantaa Venäjän öljyntorjuntavalmiutta Suomenlahdella merkittävästi.

Suomalaisten suunnittelema monitoimimurtaja on rakenteeltaan aivan uudenlainen. Se pystyy liikkumaan jäissä myös sivuttain ja murtamaan jopa 50 metrin levyistä väylää.

- Kun tämä kulkee sivuttain, tämä tekee leveätä ränniä. Se korvaa kaksi jäänmurtajaa ja pystyy yksin avustamaan isoja tankkereita Suomenlahdella, kuvailee Arctech Helsinki Shipyardin toimitusjohtaja Esko Mustamäki.

Aluksen runko on epäsymmetrinen. Toinen kylki on suunniteltu jäänmurtamiseen ja toinen öljyntorjuntaan.

- Tämän toinen pystysuora kylki toimii aurana, joka kerää öljynsekaista vettä laivan sisään, selittää Aker Arctic Tehnologyn toimitusjohtaja Reko-Antti Suojanen.

Venäjän öljyntorjuntavalmius paranee

Uudella aluksella öljyntorjunta onnistuu paitsi jääolosuhteissa myös korkeassa aallokossa.

76 miljoonaa euroa maksanutta alusta viimeistellään Helsingin telakalla ja se luovutetaan lähiaikoina Venäjän meripelastusviranomaisille.

Tähän asti Venäjällä on ollut vain yksi öljyntorjunta-alus Suomenlahdella. Uuden aluksen myötä öljyntorjuntavalmius paranee merkittävästi.

- Paranee erittäin huomattavasti Suomenlahdella. Se on ensimmäinen alus, joka on varustettu sisäänrakennetulla, samantyyppisellä keräysjärjestelmällä kuin kaikissa suomalaisissa aluksissa on, iloitsee Suomen ympäristökeskuksen yli-insinööri Kalervo Jolma.

Lisätilauksia odotellaan

Myös torjunta-aluksen tilausta vauhdittaneessa Itämeren tilan parantamiseen keskittyvässä Baltic Sea Action Groupissa ollaan tyytyväisiä.

- Onnistuimme nopeuttamaan tätä tilausta. Enemmänkin tällaisia aluksia saisi olla, mutta tämäkin on hyvä lisä Suomenlahden öljyntorjuntavalmiuteen. Tässä on suomalainen innovaatio saanut vauhtia samalla, kun tehdään ympäristötyötä, kiittelee Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin.

Helsingin telakalla rakennettaisiin mielellään lisää uudenlaisia monitoimimurtajia esimerkiksi arktisille alueille. Uusia tilauksia ei kuitenkaan vielä ole tiedossa.

- Aika näyttää. Toivotaan, että ensi vuonna on hyvä jäätalvi ja tämä alus pystyy näyttämään ominaisuutensa kunnon olosuhteissa. Tilaajat haluavat saada kokemuksia ennenkuin tekevät päätöksiä, arvelee Esko Mustamäki.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.