Suomalaisten joulupöytä 2010: Pienemmät kinkut, laajempi kattaus

Yhä useampaan joulupöytään kannetaan tänä vuonna pienempi joulukinkku. Kaikkein suosituin kilomäärä kinkulle on noin viisi kiloa. Atrian viestintäpäällikkö Hanne Kortesojan mukaan kyseessä on nouseva trendi.

- Pienempiä kinkkuja ostetaan vuosi vuodelta enemmän. Normaalikinkkujen lisäksi luuttomat rullakinkut ovat olleet hyvin suosittuja tänä vuonna, Kortesoja sanoo.

Espoon Ison Omenan kauppias Toni Pokela kertoo, että kalkkunan myyntikin on kasvanut tänä jouluna.

- Olemme myyneet kalkkunaa lähes tuplasti enemmän kuin viime vuonna.

Kalan osalta kulutus nousee kohisten joulun aikaan, mutta siinä ei Pokelan mukaan ole mitään erikoista. Näin käy joka vuosi.

- Kalaa on mennyt eilen ja tänään lähes viisi kertaa enemmän kuin normaalina aikana.

Glögipakkaukset ja mausteet loppuneet

Toni Pokela kertoo, että glögin myynti on ollut ennätyslukemissa tänä vuonna. Myynnin kasvu johtuu varhain alkaneesta talvesta.

- Myynti on noussut jopa 20-30 prosenttia viime vuodesta. Valio ja Ingman ilmoittivat meille, että ne glögimäärät, joiden menekkiin ollaan varauduttu, alkavat olla myytynä.

Valion kaupallinen johtaja Kirsi Jaakkola myöntää, että glögiainekset ovat vähissä.

- Ainesosat ja pakkaukset ovat lopussa. Glögin myynti loppuu kuitenkin joulun jälkeen, joten juotavaa riittää kyllä kaikille, Jaakkola rauhoittelee.

Pokela on havainnut, että samalla kun joulukinkun koko pienenee, ruokapöydän tarjonta laajenee.

- Tavallaan se ruoan kokonaiskilomäärä pysyy samalla tasolla. Mutta nyt samassa pöydässä voi olla tarjolla useampia artikkeleita.

Lue myös:

    Uusimmat