Mainos

Suomalaisten itsetunto kohdallaan

Suomalaisten minäkäsitys on muuttunut selvästi entistä myönteisemmäksi viime vuosikymmenellä. Tuoreen tutkimuksen mukaan meikäläisten heikko itsetunto alkaakin siten olla pelkkä myytti.

Nuoret ja vanhat puolestaan elävät nykyään eri arvomaailmoissa, kun vielä viime vuosikymmenen alussa eri ikäluokkien ja sosiaaliryhmien arvot olivat hyvin samanlaisia. Lähimpänä suomalaisten sydämiä ovat edelleen toisten huomioonottamiseen liittyvät arvot. Suuntaus on kuitenkin kohti yleisen solidaarisuuden vähenemistä. Omasta ja lähiomaisten hyvinvoinnista huolehditaan aiempaa enemmän.

Suomalaisten arvomaailmaa ja minäkuvaa sekä niiden muutosta tarkastellaan Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian laitoksen seurantatutkimuksessa, jossa tutkimuskohteena ovat Pyhtään kunnan asukkaat Kymen läänissä.

Pyhtää on arvoiltaan, elinkeinorakenteeltaan ja muilta rakennetekijöiltään niin lähellä suomalaisia keskiarvoja, että tulokset voidaan yleistää kaikkiin suomalaisiin. Seurantatutkimus kattaa ajanjakson 1975-1993.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.