Mainos

Suomalaisten huumeasenteet lieventyneet

Suomalaiset suhtautuvat huumeongelmaan aiempaa huolettomammin, selviää Kansanterveyslaitoksen (KTL) kyselytutkimuksesta.

Syyksi asiantuntija arvelee sitä, että ihmiset ovat alkaneet hyväksyä huumeet osaksi yhteiskuntaa ja arkea. Myös kansalaisten tietämys on lisääntynyt viime vuosina.

- Eniten huumeet huolettivat maalla asuvaa naista, jonka elämää ne kaikkein vähiten koskettivat, sanoo terveyden edistämisen yksikön päällikkö Antti Uutela KTL:stä.

Suomalaiset pelkäsivät huumeita ja huumeongelmaisia 2000-luvun alussa nykyistä enemmän. Uutelan mukaan pelkoa lietsoivat muun muassa Turussa sattunut huumekuolemien rypäs ja suonensisäisten huumeiden käyttäjien keskuudessa levinnyt hiv-epidemia, joihin mediakin tarttui ahnaasti.

Viime aikoina yhtä surullisia sensaatiouutisia on ollut vähemmän. Media on kertonut näyttävästi lähinnä isoista takavarikoista ja julkisuuden henkilöihin kohdistuneista huume-epäilyistä. Lisäksi otsikoissa ovat olleet käyttäjien lääkehoito ja neulojenvaihto. Uutela katsoo, että viestit onnistuneesta valvonnasta ja haittojen minimoinnista ovat vähentäneet huolta huumeongelmasta.

Hänen mielestään asenteiden lieventyminen on hyvä asia. Hän on esimerkiksi helpottunut siitä, ettei kouluihin enää yritetä saada huumetestejä.

- Asiaa paremmin tuntevat eivät koskaan kannattaneet niitä. Satunnainen kokeilija olisi potkaistu ulos koulusta, ja hän olisi saattanut syrjäytyä. Ongelmainenkaan ei tarvitse potkuja vaan apua.

Kansanterveyslaitos kyseli suomalaisilta mielipiteitä huumekysymyksiin vuosina 2001-2007. Näkemystä kysyttiin 5000 satunnaisesti valitulta 15-64-vuotiaalta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.