Mainos

Suomalaisten huoli: Venäläisten kulutusinto hiipumassa

Suomessa on opittu 2000-luvun edetessä luottamaan venäläisturistien mukanaan tuomiin rahavirtoihin. Kaupan liiton mukaan venäläismatkailijoita saapuu Suomeen edelleen, mutta kulutusjuhlat ovat vaarassa vaimentua.

– Kun katsotaan viimeisimmän vuosineljänneksen tax free -tilastoja, ne ovat selvästi huonommat kuin alkuvuonna, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja toteaa.

Venäläisten tekemien tax-free-ostosten määrä kääntyi kesällä laskuun lähes kaikissa suurimmissa suomalaiskaupungeissa.

Kaikkiaan tammi-syyskuun aikana venäläisten tekemien tax-free-ostosten määrä kasvoi vain 5 prosenttia. Viime vuonna vastaava kasvulukema oli 26 prosenttia.

Venäjän talouskasvu hidastuu

Yksi syy ei-toivottuun muutokseen on, että kissanpäivät Venäjän talouselämässä alkavat olla ohi.

Maan öljy- ja kaasutulojen ennustetaan laskevan. Lisäksi laiskaksi kritisoitu sijoituspolitiikka on johtanut siihen, että Suomen toiseksi suurimman vientimaan talouskasvu ei ole lähellekään entisellä tasolla.

Toinen merkittävä tekijä on puolestaan, että useammat venäläiset suuntaavat Viroon.

Viron rajalla on otettu tänä vuonna käyttöön elektroninen jonotusjärjestelmä, jonka kautta ylitysajan voi varata etukäteen.

Järjestelmä on nopeuttanut maiden välistä rajaliikennettä merkittävästi.

– Jotkut asiat on hoidettu Virossa paremmin kuin täällä. Siellä on panostettu siihen, että venäläisten rajanylitykset tapahtuvat helposti ja nopeasti. Lisäksi Virosta saa enemmän venäjänkielistä palvelua, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala kommentoi.

Shoppailu vetää vähemmän

Venäläiset kuluttivat Suomessa viime vuonna noin 1,2 miljardia euroa. Suurin osa summasta kului tuoteostoksiin.

Ostosmatkailu vetää venäläisiä parhaiten Suomeen, mutta Tutkimus- ja Analysointikeskuksen tekemän rajakyselyn mukaan sen merkitys on vähenemässä.

Vantaan kauppakeskus Jumbossa ostoksilla ollut viipurilainen Oleg Sakaef ei ole kuitenkaan huolissaan maansa kiristyvästä taloustilanteesta.

– Talousongelmat ovat tiedossa, mutta en usko että venäläisten matkustus tänne vähenee niin merkittävästi. Moni tulee tänne jo sen takia, että elintarvikkeet ovat laadukkaita.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.