Mainos

Suomalaisten eläkerahoissa todella kovat tuotot – "Pelottavan vahvoja lukuja"

Työeläkeyhtiö Varman sijoitusten markkina-arvo ja vakavaraisuuspääoma nousivat tammi-maaliskuussa kaikkien aikojen ennätykseen yhtiön historiassa.  

– Käytännössä luvut ovat pelottavan vahvoja, Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi.  

Syynä on osakemarkkinoiden jyrkkä nousu sekä dollarin vahvistuminen alkuvuoden aikana. Monien pörssiyhtiöiden arvo on kohonnut kymmeniä prosentteja.  

–Elpyminen sijoitusmarkkinoilla on ollut olennaisesti vahvempaa kuin reaalitaloudessa, Murto sanoo.  

Varman sijoituksista vastaavan johtaja Reima Rytsölä varoittaa, että edessä saattaa olla korjausliike alaspäin myöhemmin tänä vuonna. Varovaisuus on nyt Varman strategia osakemarkkinoilla.  

–Kulmakerroin on ollut niin jyrkkä, ettei olisi kummallista, jos osakemarkkinat ottaisivat välillä happea, Rytsölä ennakoi.  
Lisäksi riskinä on Kreikan epätodennäköinen mutta mahdollinen ero eurosta. Rytsölän mukaan se aiheuttaisi "hässäkän" osakemarkkinoilla.

Osakkeet tuottivat 9,6 prosenttia  

Varman sijoitusten markkina-arvo nousi 42,6 miljardiin euroon, ja vakavaraisuuspääoma oli maaliskuun lopussa 11,7 miljardia euroa. *Tammi-maaliskuun kokonaistulos oli 1,5 miljardia euroa, kun vuosi sitten kokonaistulos jäi 454 miljoonaan euroon.  

Sijoitustuotot kohosivat 5,3 prosenttiin vuoden takaisesta 2 prosentista. Osakesijoitusten tuotot nousivat 9,6 prosenttiin 2,6 prosentista.

Korkosijoitusten tuotot olivat 2 prosenttia, mikä on puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Kiinteistösijoitusten tuotot pysyivät likipitäen ennallaan noin 2 prosentissa.  

Lisää kykyä ottaa riskejä

Vakavaraisuuspääoman kasvu ennätykseen tarkoittaa Murron mukaan sitä, että Varmalla on kykyä ottaa entistä enemmän osakeriskiä. Osakkeissa on riskiä enemmän kuin korko- ja kiinteistösijoituksissa, mikä tarkoittaa mahdollisuutta saada parempia tuottoja.  

Riskiin liittyy toki putoaminen miinukselle aika ajoin. Murto arvioi, että heilahtelut tuotoissa tulevat lisääntymään.  

Eläkeyhtiöiden täytyy sijoittaa saamansa eläkemaksut ja sijoitustuotot tuottavasti ja turvallisesti. Yhtiöt voivat ottaa riskiä tiettyyn rajaan saakka.  

Varma on Suomen suurin työeläkeyhtiö ja yksityinen sijoittaja. Yhtiön sijoitukset Suomessa ovat 12,8 miljardia euroa, mikä on vajaa kolmannes yhtiön kaikista sijoituksista.   

*korjattu tietoa vakavaraisuuspääomasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.