Mainos

Suomalaisten auttamishalu suurta

Suomalaiset ovat lahjoittaneet avokätisesti rahaa Aasian hyökyaaltokatastrofin uhrien auttamiseen. Rahantarve jatkuu vielä pitkään, sillä tuhoalueiden jälleenrakentaminen on aloitettava nollapisteestä.

Kansainvälisen Punaisen Ristin pääsihteeri Markku Niskala pitää suomalaisten panosta katastrofin uhrien auttamisessa erittäin suurena. Hänen mukaansa Suomi on yleensäkin tällaisissa tilanteissa kärkimaita.

- Balkanin kriisin aikaan suomalaiset lahjoittivat noin 9 miljoonaa euroa, mikä on humanitaarisen keräyksen ennätys Suomessa. Nyt mennään varmasti tuosta yli, sillä katastrofin selvittäminen ja jälleenrakennusvaihe kestää vielä pitkään.

Yleensä Suomen antama apu kohdistuu useimmiten nimenomaan lääkintäapuun, esimerkiksi terveysklinikoiden toimittamiseen. Niskalan mukaan Suomi on tällä saralla maailman johtavia toimijoita.

Niskala ei osaa vielä tarkkaan arvioida tarvittavan avun määrää, koska katastrofialueella on valtava hävitys. Työssä lähdetään liikkeelle nollapisteestä.

- Hätäapuvaihe hoidetaan nyt hyvin, mutta myöhemmin tarve tulee kasvamaan, kun siirrytään jälleenrakennusvaiheeseen, Niskala ennakoi.

Myös huijareita liikkeellä

Myös hyökyaaltokatastrofin yhteydessä on esiintynyt huijareita, jotka esiintyvät rahankerääjinä.

- Huijareita on prosentuaalisesti erittäin vähän, mutta valitettavasti aina muutamia. Mikäli epäilee huijausta, kannattaa ottaa Punaiseen Ristiin yhteyttä, Niskala kehottaa.

Esillä on ollut myös huoli siitä, että Aasiaan kohdistettu apu on pois muilta tärkeiltä kohteilta. Niskala myöntää, että julkisuus vaikuttaa ihmisten antaman avun kohteeseen. Hän kuitenkin painottaa, että vanhat avustusohjelmat ja maksusitoumukset ovat normaaliin tapaan voimassa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 01.01.2005)

(Uutisten erikoislähetys Aasian luonnonkatastrofista 01.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.