Mainos

Suomalaisten asuntolainakäytökselle kehuja: "Säästöjä ja malttia, vaikka korot yhä alhaalla"

Uusien asuntolainojen keskikoko kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa 15 vuoteen, selviää Finanssialan keskusliiton haastattelututkimuksesta. FK:ssa suomalaisten maltillinen lainakäytös kerää kehuja.

– Isoa lainaa ei lähdetä enää ottamaan. Entistä tarkemmin mietitään, minkä kokoinen talo tai asunto, jotta selviytyy lainojen takaisin maksusta ja jää rahaa elämiseenkin. Järkevää suunnittelua suomalaisilta, kertoo MTV Uutisille Finanssialan keskusliiton rahoitusasiantuntija Ulla Halonen.

Maltista ja matalasta riskinotosta kertoo myös asunnonostajien säästöjen osuuden kasvaminen lainan kokonaissummasta. FK:n Halonen pitää tähän syynä kehnoa taloustilannetta ja siitä seuraavaa työttömyyden ja lomautusten uhkaa.

– Jos pysymme yhä taantumassa, niin kyllähän korot pysyvät alhaalla, mutta heti talouden noustessa korkopaineita tulee olemaan.

– Tämä on sillä lailla järkevää rahankäyttöä suomalaisilta kotitalouksilta, pidetään osaa rahasta vararahastona, muutakin voi elämässä tapahtua kuin koronnousua, Halonen jatkaa.

"Jos pysymme yhä taantumassa, niin kyllähän korot pysyvät alhaalla, mutta heti talouden noustessa korkopaineita tulee olemaan."

Viime viikkojen hyviä teollisuusuutisia (mm. Äänekoskelle kaavailtu 1,1 miljardin euron biotuotetehdas) Halonen pitää positiivisena ennen kaikkia suomalaisen työllisyyden kannalta.

–  Kun ihmisellä on työtä, niin pystyy maksamaan lainojaankin takaisin suunnitelman mukaisesti.

Suoraa vaikutusta korkotasoon näillä hankkeilla ei ole.

– Korkotasohan on tosi pitkään pysynyt matalana ja lähiaikoina ei korotusta tule. Riippuu hyvin paljon Euroopan taloustilanteesta kaiken kaikkiaan, miten korot lähtevät kehittymään.

Pk-seudulla hinnat sen kun nousevat

Lainojen keskikoko on laskenut 120 000 eurosta 112 000 euroon. Lukemassa ovat mukana asunnonvaihtajat, ensiasunnon ostajilla lainat ovat keskimäärin isompia. Etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa isoksi luokitellulla 150 000 euron lainalla saa korkeintaan kaksion lähiöstä.

– Pääkaupunkiseudulla otetaan myös yli 200 000 euron lainoja.

Asuntojen hinnat ovat joko kääntyneet laskuun tai pysyneet ennallaan muualla Suomessa, mutta pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat yhä muutamalla prosentilla vuodessa. Halonen näkee vain yhden ratkaisun hintojen halpenemiseksi.

– Pitäisi olla enemmän tarjontaa. Yhtenä vaihtoehtona aina on vuokra-asuminen, tietenkin ihmisen taloustilanteesta riippuu, pystyykö sitä omaa asuntoa lähteä ostamaan. Enemmän tarjontaa, koska täällähän sitä kysyntää on. Sen epäsuhta nostaa näitä hintoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.