Mainos

Suomalaisten alkoholinkulutus kasvoi

Suomalaisten alkoholin kulutus kasvoi jälleen viime vuonna. Stakesin tilastojen mukaan kasvua oli 1,6 prosenttia edellisvuodesta. Myös alkoholin aiheuttamat haitat lisääntyivät.

Sataprosenttista alkoholia suomalaiset joivat yhteensä 36,1 miljoonaa litraa, mikä tekee seitsemän litraa asukasta kohti. Edellisvuonna tilastoitu kulutus oli 6,9 litraa per asukas. Kun virallisissa tilastoissa näkymättömät alkoholijuomat lasketaan mukaan, kokonaiskulutus oli viime vuonna noin 8,9 litraa asukasta kohti.

Virallisen kulutustilaston ulkopuolelle jää ns. tilastoimaton alkoholikulutus: matkailijoiden tuoma alkoholi, laillinen ja laiton alkoholijuomien kotivalmistus, salakuljetus ja korvikealkoholit. Ennakkotietojen mukaan tämä kulutus oli viime vuonna hieman alle kaksi litraa eli suunnilleen samalla tasolla kuin edellisenä vuonna ja hieman alempana kuin vuonna 1995.

Viinien ja siiderin osuus kasvoi 19 prosenttiin

Alkoholin kulutusta hillitsi viime kesän kolea ja kostea sää. Tutkimusten mukaan kesän aurinkoisten ja lämpimien päivien määrä vaikuttaa etenkin oluiden kulutukseen. Oluiden kulutus vähenikin 1,6 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Long drink -juomien kulutus väheni 8,1 prosenttia. Väkevien juomien kulutus kasvoi 2,0 prosenttia ja mietojen viinien 6,0 prosenttia. Siiderien kulutuksen kasvu on ollut voimakasta koko uuden alkoholilain voimassaoloajan. Viime vuonna kasvua oli 44,7 prosenttia.

Viinien ja siiderien osuus kulutuksesta kasvoi 19 prosenttiin. Väkevien juomien osuus kulutuksesta oli 26 prosenttia ja long drink -juomien 3 prosenttia. Oluiden osuus väheni 51 prosenttiin. Alkoholijuomien vähittäismyynti Alkon myymälöistä kasvoi 2,5 prosenttia ja elintarvikeliikkeiden myynti 4,8 prosenttia. Ravintolamyynti väheni 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Alkon vähittäismyynnin osuus kulutuksesta pysyi edellisvuotisella tasolla ja oli 38 prosenttia. Elintarvikeliikkeiden osuus kasvoi 37 prosenttiin.

Enemmän pahoinpitelyjä ja rattijuopumusta

Alkoholijuomien kulutuksen kasvu lisää haittoja sekä kasvattaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta. Ennakkotietojen mukaan pahoinpitelyrikosten määrä kasvoi viime vuonna 2,8 prosenttia ja rattijuopumustapausten määrä 2 prosenttia. Aikaisemmista vuosista poiketen päihtymyksen takia säilöönotettujen määrä lisääntyi: kasvu oli peräti 9 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.