Suomalaisteknologia mukaan Marsin asuttamiseen - ”Ehdottomasti mahdollista”

Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n asiantuntijat vierailevat parhaillaan Suomessa tutustumassa suomalaisiin yliopistoihin ja yrityksiin. Yhtenä tavoitteena on löytää eri alojen yhteistyökumppaneita mukaan Mars-tutkimusohjelmaan.

Jo aiemmin mukaan yhteistyöhön on löytynyt ainakin yksi suomalaisyritys. NASA:n tutkimusohjelma Marsin asuttamisesta ottaa käyttöön pohjoiskarjalaisen teknologiayritys Arcusysin Valamis -oppimisalustan.

- Asetin itselle tavoitteita ja uskalsin sanoa ääneen, että NASA olisi yksi sellaisista organisaatioista joiden kanssa haluaisimme tehdä työtä, jotta itsekin kehittyisimme, Arcusysin kaupallinen johtaja Janne Hietala kertoo.

Muutaman sattumuksen ja kovan tavoitteellisen työn kautta yhteistyö saikin alkunsa ja nyt molemmat osapuolet kehuvat toisiaan oikeina yhteistyökumppaneina.

- Löysimme yhteisen sävelen siitä, mitkä heidän ajatuksensa ovat tulevaisuuden oppimisesta ja mihin suuntaan me olemme viemässä tulevaisuuden oppimista meidän tuotteissa, teknologiassa ja Suomessa. Ollaan hyvin samalla kartalla ja tosi innostuneita tekemään heidän kanssaan tällaista tulevaisuuden oppimisratkaisua.

Itsekin astronauttina toiminut ja nykyisin NASA:n innovaatiotoiminnasta vastaavana johtava asiantuntijana työskentelevä Charles Camarda pitää uudenlaista ja ilmiöpohjaista oppimisalustaa erittäin mielenkiintoisena.

- Meidän tulee oppia miten uusi sukupolvi voi oppia entistä paremmin. Jos käyttäisimme aina vain samoja menetelmiä, kyllästyttäisimme opiskelijat kokonaan oppimisprosessista, Camarda kuvaa.

- Osaamista ja ongelmanratkaisua pitää etsiä eripuolilta maailmaa. Tämän uuden alustan avulla voimme saattaa osaajat yhteen ja hyödyntää tuloksia sekä seurata vielä oppimisen tehokkuutta ja muita analyyseja, Charles Camarda jatkaa.

Valamis-oppimisympäristössä opiskelijoiden tehtävänä on ratkoa asetettua ongelmaa tai haastetta. Alustan kautta he pyrkivät käyttämään hyödyksi kaikkea opittua tietoa. Eri ryhmien ratkaisuista kerätty tieto jaetaan kaikkien käyttöön ja koko yhteisö voi oppia enemmän.

"Asuttaminen ehdottomasti mahdollista"

Ihmisen siirtymistä Marsiin ja jopa sen asuttamista pidetään tulevaisuudessa, jopa muutaman vuosikymmenen päästä, täysin mahdollisena.

- Uskon, että se on ehdottomasti mahdollista. Me tiedämme, että voimme tehdä sen kuten tutkiessamme kuuta. Eli on mahdollista laskea ihmisiä tutkimaan planeettaa, mutta siinä on monia haasteita ylläpitää yhdyskuntaa pitkän aikaa.

Koska kaikkea tarvittavaa ei voida kuljettaa, vähintään puolen vuoden matkan päässä sijaitsevalle planeetalle, tarvitaan uusia ratkaisuja tuottaa ruokaa, happea ja kaikkea muuta siellä tarvittavaa.

Muun muassa juuri näitä ongelmia tutkitaan nyt NASA:n Mars -tutkimushankkeessa.

Kuka tahansa voi ratkoa Marsin asuttamista

Nasa toivoo kokeilukauden jälkeen voivansa avata oppimisalustan tulevaisuudessa avoimeksi. Tällöin käytännössä kuka tahansa voisi päästä mukaan ratkomaan esimerkiksi Marsin asuttamiseen liittyviä ongelmia.

- Haluaisimme luoda siitä kattavan ja verkossa kaikille avoimen projektin. Olisi hienoa saada oppilaita eri puolilta maailmaa tai eri alojen asiantuntijoita tai ammatti-insinöörejä kirjautumaan, tulemaan mukaan ja tarjoamaan osaamistaan ongelmien ratkaisemisessa, Camarda kertoo.

Noin sata henkeä työllistävälle suomalaisyhtiölle yhteistyö jättiläismäisen NASA:n kanssa luo uutta pohjaa.

- Kyllä tämä on mahtava juttu meidän yritykselle. Kyllä kaikki ovat innoissaan, että päästään tekemään töitä NASA:n kaltaisen organisaation kanssa.

- Ei siinä voi tämmöinen tietotekniikkaorientoitunut kaveri, kuten minä, olla innostumatta aivan valtavasti. Se ajaa myös meitä kehittymään ja kehittämään meidän tuotetta paremmaksi, Hietala sanoo innoissaan.


Suomalaisosaamista etsitään Mars-tutkimukseen 2:01

Lue myös:

    Uusimmat