Suomalaistarkkailijat palasivat Syyriasta vakavina: ”Tehtiin mitä voitiin”

Pirkkalaan saapuneessa koneessa kotiutui eilisiltana 14 vakavanoloista suomalaissotilasta. Heistä viisi oli YK-tarkkailijoita, jotka olivat lähteneet maanteitse Damaskoksesta aamulla.

Beirutissa he hyppäsivät koneeseen, johon nousi lisäksi yhdeksän suomalaista sinibarettia YK:n Unifil-operaatiosta Etelä-Libanonissa.

YK:n UNSMIS-operaation (United Nations Supervision Mission in Syria) tarkkailijoiden tehtävä Syyriassa oli vaikea. Kapteeni Petri Karttunen toimi operaatioupseerina Zeir az-Zorissa. He tapasivat sekä hallituksen että opposition edustajia ja siviilejä.

Siviilit odottivat ehkä liikaa tarkkailijoiden mahdollisuuksista helpottaa tilannetta.

– Aika ajoin sain tällaisen kuvan, mutta kun oli todella tärkeitä kohtaamisia tarkkailijatoiminnan kannalta, nopeasti saimme keskusteluyhteyden johtavassa asemassa oleviin ihmisiin, ja väkijoukko sai meidän läsnä ollessa tuoda julistuksensa avoimesti esille, opettajana siviiliammatissa toimiva Karttunen kertoo.

Silti niin kutsuttu sydänten ja mielten voittaminen ei ollut helppoa. Siviilien kohtaamisissa tilanne saattoi muuttua nopeasti hämmennyksestä ja pidättyväisyydestä avoimuuteen, ja jälleen takaisin paineenalaiseen tilanteeseen.

"Tehtiin mitä voitiin"

– Tuota kysymystä minä odotinkin, huokaa aiemmin muun muassa Golanilla, Kosovossa ja Libanonissa YK-tarkkailijana ollut everstiluutnantti evp. Rolf Kullberg. MTV3 Uutiset kysyi häneltä, kykenivätkö tarkkailijat missään vaiheessa kunnolla toteuttamaan saamaansa toimeksiantoa. Heidän tehtävänään oli muun muassa valvoa väkivaltaisuuksien loppumista hallituksen ja opposition välillä.

– Totuus on se, että mandaatin mukaista tehtävää siinä mielessä että olisimme pystyneet estämään väkivaltaa, sitä ei pystytty toteuttamaan, koska se ei tuollaisessa tilanteessa ole eikä saa olla aseettomien tarkkailijoiden tehtävä, koska se tehtiin mitä voitiin. Mutta kun paukut eivät niin sanotusti riitä niin tilanne oli se mikä se oli, Kullberg määrittelee.

YK:n turvallisuusneuvosto antoi viime perjantaina 30 päivää lisäaikaa operaation toteuttamiselle. Sekä Karttunen että Kullberg ovat epäileväisiä, että se enää saisi mitään merkittävää aikaan. Tilanne on äitynyt niin vakavaksi. Syyrialaisia menehtyy päivittäin taisteluissa, ja olot ovat muutenkin huonot.

– Siviiliväestön humanitaarinen tilanne on paikoittain erittäin huolestuttava. On puutetta kaikesta: sähköstä, vedestä, elintarvikkeista, lääketarvikkeista, Kullberg sanoo.

Syyriassa palvelleet suomalaiset sotilastarkkailijat ovat kotiutuneet Suomeen tänään.

Taistelut paikoin kiivaita

Kapteeni Petri Karttunen kertoo, että Syyriassa olosuhteet olivat hyvin vaihtelevat.

– Syyriassa on käytännössä sisällissota, mutta sen havainnoiminen on alueittain hyvin erilaista. On paljon alueita, jossa on suhteellisen rauhallista, mutta paikoin taistelut käyvät hyvin kiivaina.

Sotilastarkkailijoihin suhtauduttiin Karttusen mukaan hyvin.

– Aluksi olimme heille kuin kummajaisia, mutta kun menimme ihmisten pariin, vaikutus oli selkeästi terapeuttinen. Se vaati rohkeutta avata ovi ja mennä tuhansien ihmisten keskelle. Heillä oli selkeä mielipide siitä, miten asioita Syyriassa pitäisi hoitaa.

Syyriassa on yhä 150 YK-tarkkailijaa, heistä viisi on suomalaisia.

Katso Janne Hopsun raportti Tampereelta (Kymmenen uutiset 25.7.2012)

Lue myös:

    Uusimmat