Mainos

Suomalaista yritysperinnettä viedään Viroon

Suomalaista yritysperinnettä ja yrityshistoriaa viedään Viroon dokumenttielokuvan muodossa. MTV3:llä esitettyä Menestyksen takana -dokumenttisarjaa esitetään Viron yleisradion tv-kanavalla heinäkuusta alkaen.

Suomalaisten yritystarinoiden arvellaan kiinnostavan Virossa siksi, että maan oma yrityskulttuuri on vielä hyvin nuorta. Elokuvien tuottaja Michael Franck uskoo, että elokuvilla on myös pedagoginen rooli taloustaantumasta hiljalleen heräävälle Virolle.

- Tultuaan ulos sosialismin kuristuksesta ja rajoitteista, Virossa halutaan nyt ottaa oppia ja saada inspiraatiota dialogista yritysten ja ympäröivän yhteiskunnan välillä, toteaa Franck.

Aihe kiinnostava myös tekijöille

Suomessa Menestyksen takana -dokumenttisarja keräsi suuren yleisön. Oman kotimaan historian tutkiskelu kiinnosti paitsi katsojia, myös sarjan tekijöitä.

- Tekijöille on ollut mielenkiintoista tutustua Suomeen, yhteiskuntaamme uudelleen sekä elinkeinollisesta näkökulmasta että yrittäjien näkökulmasta ja katsoa miten Suomen vauraus on luotu. Hyvin pitkältihän se on tapahtunut nimen omaan yritysmaailman ja ympäröivän yhteiskunnan välisessä dialogissa. Markkinatalous on rakentanut meille tämän hyvinvoinnin. Me tiedämme myös, että sata vuotta sitten elimme niin ikään globalisaation aikaa ja se, mitä silloin tapahtui, puhuttelee meitä tänä päivänä, kuvaa Franck.

Yritykset tuttuja virolaisille

Virossa esitettävät dokumentit käsittelevät suomalaisyrityksiä, jotka ovat tuttuja myös naapurimaassa. Viron ETV-yhtiön hallituksen jäsen Hanno Tomberg on löytänyt yritysdokumenteista myös yllättäviä tarinoita liittyen Viroon.

- Hauskaa on se, että Viron yleisradioyhtiö innostui elokuvista, jotka on tehty yhteistyössä kaupallisen televisiokanavan kanssa. Huomionarvoistahan on se, että yksityinen kanava Suomessa tekee julkista palvelua siinä määrin, että ulkomainen yleisradioyhtiö kiinnostuu siitä ja näkee omaksi tehtäväkseen levittää näitä kertomuksia liike-elämän kokemuksia yhteiskunnan kasvusta ja kehityksestä.

Myös MTV Oy:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara iloitsee sarjan saamasta kansainvälisestä huomiosta.

Yhdeksän dokumenttia Suomen elinkeinoelämän historiasta esitetään Viron yleisradioyhtiö ETV:n kanavalla heinäkuusta alkaen.

(MTV3)

Katso Nina Rahkolan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.