Mainos

Suomalaista sotilastarkkailijaa ei ole löydetty

YK:n tarkkailuaseman raunioista löydettyjen kolmen vainajan joukossa ei ole iskussa kuollutta suomalaista sotilastarkkailijaa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja johtaa huomenna EU:n ylimääräistä ministerikokousta, jonka hän toivoo johtavan EU:n vahvaan rooliin Lähi-idän kriisin ratkaisemisessa.

Libanonissa YK:n tarkkailuasemalle viime keskiviikkona tehdyssä ilmaiskussa kuollutta suomalaista sotilastarkkailijaa ei ole vielä löydetty. Tarkkailuaseman raunioista löydettyjen kolmen ruumiin joukossa ei ulkoisen tarkastuksen perusteella ole suomalaista sotilastarkkailijaa kapteeniluutnantti Jarno Mäkistä.

Puolustusvoimien Israeliin lähettämät kaksi lääkäriä ovat yhdessä kansainvälisen lääkäriryhmän kanssa tutkineet raunioista löydetyt ruumiit. Kaksi uhria on jo aiemmin tunnistettu kiinalaiseksi ja kanadalaiseksi sotilastarkkailijaksi.

Lääkintäeversti Heikki Laapion mukaan kolmannen uhrin lopulliseen tunnistamiseen arvioidaan kuluvan vielä muutama päivä. Khiamin tarkkailuasemalla oli iskun aikana myös suomalainen ja itävaltalainen tarkkailija. Tuhoutuneen tarkkailuaseman raivaustöitä pyritään jatkamaan tänään.

Tuomioja uskoo EU:n löytävän yhteisen linjan Lähi-idän kriisiin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja uskoo EU:n löytävän yhteisen kannan Lähi-idän tilanteeseen huomenna Brysselissä pidettävässä ylimääräisessä ministerikokouksessa. Tuomioja johtaa kokousta, jossa pyritään vahvistamaan EU:n sitoutumista kriisin ratkaisuun ja päättämään YK:n mandaatilla toimivien kansainvälisten joukkojen lähettämisestä.

Tuomioja pitää yhteisen linjan löytymistä EU:n arvovallan kannalta erittäin tärkeänä. Hänen mukaansa EU:lle tarjotaan nyt johtajuutta ja se on uskottavin toimija, joka pystyisi aloittamaan rauhanprosessin Lähi-idässä uudelleen. Tilanne pitäisi kyetä hyödyntämään, jos EU:n arvovalta halutaan säilyttää.

- Kaikilla tuntuu olevan hyvin selvänä se, että jos ei EU tässä asiassa kykene toimimaan tai ottamaan tietyllä lailla johtajuutta jota sille ollaan tarjoamassa, niin voimme sanoa aika pitkäksi aikaa hyvästit EU:n vaikutusvallalle, Tuomioja sanoo.

Ulkoministerin mukaan kansainvälisten joukkojen lähettäminen voisi onnistua varsin nopeasti, koska valmisteluja on jo tehty. Ilman tulitaukoa joukot eivät kuitenkaan voi mennä kriisialueelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.