Suomalaista osaamista infektioiden torjuntaan

Washingtonissa toteutetaan suomalaisosaamista infektioiden torjuntaan. Toivottuna lopputuloksena on, että lääkärit voisivat aloittaa kohdennetun antibioottihoidon mahdollisimman nopeasti.

Potilaan infektioiden taudinmäärittelyn hitaus on päänvaiva sairaalalääkäreille kaikkialla maailmassa. Taudin aiheuttaja on usein vaikea löytää ja virhearvioita tulee. Yhdysvalloissa, missä arviolta 90 000 ihimistä kuoli viime vuonna pelkästään sairaalassa saamiinsa uusiin infektioihin haetaan nyt tosissaan ratkaisua ongelmaan. Tutkimustyössä on vahva suomalaispanos.

Pelkästään sairaalassa alkaneiden, uusien infektioiden hoito maksoi amerikkalaisille viime vuonna noin kuusi miljardia dollaria. Tohtori Jukka Korpelalle tilanne oli missio kysyä itseltään, voisiko tähän vielä yrittää vaikuttaa.

Työtarjous tuli tohtori Faucin johtamasta allergia-ja infektiotauti-instituutista. Se on osa lähes 20 000 työntekijän liittovaltion terveysinstituuttia. Korpela johtaa ja koordinoi siellä nyt tutkimusohjelmaa, jolla haetaan uusia menetelmiä tautien nopeampaan diagnosointiin.

- Käytännössä ajatus on, että me voitaisiin täyttää se tieteellinen aukko, joka on syntynyt perustieteen ja kliinisen tieteen välille tässä asiassa, Korpela sanoo.

Toivottuna lopputuloksena on, että lääkärit voisivat aloittaa kohdennetun antibioottihoidon nopeasti. Haaste on suuri, sillä bakteerien vastustuskyky lääkkeille lisääntyy jatkuvasti. Toisaalta uusien antimikrobilääkkeiden kehitystyö on viime vuosina hidastunut.

Korpelalla on edessään pitkä työputki tarkkaan vartioidussa, maailman suurimmassa lääketieteen tutkimuslaitoksessa - hän ei pistäisi pahakseen, vaikka saisi kollegoikseen muitakin kansainvälisiä tutkijoita.

- Olemme saaneet sinne ehdot, jotka avaavat tämän tutkimusväylän myös suomalaisen bioteknologian ja lääketieteen sekä yritykselle että akateemisille tutkijoille, Korpela sanoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.05.2004)

Lue myös:

    Uusimmat