Mainos

Suomalaista kaavaillaan Kosovon rauhanturvajoukkojen johtoon

Venäjän Balkanin-lähettilään Viktor Tshernomydinin, EU:ta edustavan Suomen presidentin Martti Ahtisaaren ja Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin neuvottelut jatkuvat lähipäivinä. Kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja voisi Venäjän mielestä johtaa suomalainen komentaja.

Kolmikko tapaa edustajan mukaan pian, mutta tarkemmasta ajankohdasta ja paikasta on vielä sovittava, Itar-Tass jatkoi. Edustaja luonnehti eilisiä ja tämänpäiväisiä neuvotteluja rakentaviksi.
Vaikka Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on saanut syytteen sotarikoksista Kosovossa, on Venäjän mielestä välttämätöntä jatkaa neuvotteluja Balkanin kriisin ratkaisemiseksi Jugoslavian presidentin kanssa, sanoivat poliittiset ja sotilaslähteet uutistoimisto Itar-Tassille tänä iltana.

Lähteiden mukaan Venäjä aikoo pitäytyä kannassaan, jonka mukaan Kosovon rauhanturvaoperaatio on toteutettava YK:n lipun alla, ei Naton. Moskova tunnustaa Naton roolin rauhanturvaoperaatiossa, mutta katsoo, ettei se saa olla johtava.
Kansainvälistä joukkoa Kosovoon voisi Venäjän mielestä johtaa Balkanin konfliktissa puolueettoman maan edustaja, kertoi Itar-Tass ja jatkoi, että hän voisi olla suomalainen komentaja. Muutoin joukko voisi toimia pitkälti kuten Bosnia-Hertsegovinaan lähetetty monikansallinen vakautusjoukko.

-Päätöksiä ei pitäisi tehdä Belgradin selän takana, sillä Jugoslavian kansaa ei ole saatu polvilleen, se ei ole antautunut, sanoi neuvotteluja läheltä seurannut venäläisvirkamies.
Rauhanturvaoperaatiossa Nato voisi ottaa hoitaakseen rajavalvonnan, Kosovon vapautusarmeijan aseistariisumisen ja pakolaisten paluun, kirjoitti Itar-Tass. Samaan aikaan serbiyksiköt auttaisivat osaltaan kansainvälistä joukkoa suorittamaan tehtävänsä. Serbiarmeija ja -poliisi voidaan osittain vetää Kosovosta, jatkoi Itar-Tass.

Ratkaisun välittäjänä ja organisoijana toimivan Venäjän osuus jäisi Itar-Tassin mukaan merkittäväksi. -Venäjä on valmis osallistumaan mitä aktiivisimmin kansainvälisiin vakautusjoukkoihin, lähde sanoi Itar-Tassille. Venäjä olisi valmis lähettämään Kosovoon 10000 sotilasta.
(STT-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.