Mainos

Suomalaissukeltajat uurastaneet pelastustöissä

Kymmenet Thaimaassa asuvat suomalaissukeltajat ovat ottaneet osaa pelastustöihin vapaaehtoisesti Khao Lakissa. Samanaikaisesti he ovat välittäneet omatoimisesti pelastuneiden ja loukkaantuneiden suomalaisturistien nimiä sukellus.fi-verkkosivuille.

Thaimaassa maanjäristyksen tuhoista on eniten kärsinyt Khao Lak, missä oli runsaasti pohjoismaalaisia lomanviettäjiä. Suomalainen Janne Miikkulainen ja kymmenet muut Thaimaassa asuvat suomalaissukeltajat ovat ottaneet Khao Lakissa vapaaehtoisesti osaa pelastustöihin.

Tapaninpäivänä Miikkulainen itse oli vesillä sukellusryhmän kanssa Khao Lakin edustalla, kun hyökyaallot iskivät. Mantereelle saavuttaessa tuhojen määrä selvisi sukeltajille.

- Ei me niin kuin virallisesti mitään pelastus- ja aputoimia aloitettu. Että meillä nyt oli vaan meidän henkilökunta, jotka ovat tietysti ensiapukoulutettuja ja muuta, siellä mukana. Ja totta kai pidimme meidän asiakkaista huolta ja saimme ihmiset sinne rantaan, ja siitä sitten meidät thai-laivaston kuormureilla heitettiin johonkin tien risteykseen, Miikkulainen kertoo.

Sekasorto alkoi uudelleen, kun toinen hyökyaalto iski Khao Lakiin.

- Se oli aivan täyttä kaaosta ja me yritettiin päästä katsomaan, mihin päin näitä suomalaisia juoksee ja minä pääsin yhteen kuormuriin, jossa oli 25 suomalaista ja meidät vietiin johonkin koululle, metsän keskelle, Miikkulainen jatkaa.

Koululle evakuoitujen suomalaisten joukossa oli helsinkiläinen Susanna Toropainen.

- Sanotaan, että Jannen ammattitaidolla ja hänen tiiminsä mukaan pystyttiin olemaan siellä rauhallisina. Ja uskottiin siihen koko ajan, että kaikki järjestyy, päästään täältä ehjin nahoin kotiin, ja näinhän siinä kävi. Janne hoiti sen nimenomaan sen viestinnän tänne Suomeen päin ja mahdollisimman paljon saatiin viestiä tännepäin, että ihmiset on elossa ja kunnossa, Toropainen kertoo.

Sukellus.fi-verkkosivuilla kymmeniä tuhansia kävijöitä

Khao Lakin koululla Miikkulaisen omistaman sukelluskeskuksen, Raya-Diversin henkilökunta aloitti löytämiensä suomalaisten nimien välittämisen sukellus.fi-verkkosivuille.

- Samantien, aina sitä mukaan kun me ollaan nähty ihmisiä, me ollaan pyydetty niiltä nimet, hotellit, matkanjärjestäjät, ja asian kommunikointikeino oli tosiaan tekstiviestit, että me ollaan kirjoitettu niitä, puhelimeen tekstiviesteinä ja lähetetty ne eteenpäin, Miikkulainen kuvailee.

Suomessa Miikkulaisen ja muiden sukeltajien lähettämät tiedot koottiin Sukellus.fi-nettisivuille. Sivuilla on ollut kymmeniä tuhansia kävijöitä, ja ne ovat välittäneet monelle omaisistaan etsivälle helpottavia tietoja.

Janne Miikkulainen ja Raya-Diversin lähes 30-henkinen tiimi ovat palanneet Khao Lakista Phukettiin lepäämään kolmen päivän pelastustöiden jälkeen.

- No tota, minä kaipaisin siis unta, kuten muukin meidän henkilökunta, joka on tehnyt älyttömän duunin tässä näin, että me oltiin eilen kaikki aika sekaisin kun me tultiin eilen illalla tänne, Miikkulainen selventää.

Levon jälkeen suomalaissukeltajat aikovat jatkaa pelastustöitä. Suomessa, kymmenet Khao Lakilta jo kotiin palanneet suomalaisturistit kiittävät Janne Miikkulaista ja hänen tiimiään heidän tekemästään pyyteettömästä työstä.

- Henkilökohtaisesti minä olen erittäin kiitollinen ja uskon, että kaikki tässä ryhmässä on erittäin kiitollisia Jannen ja koko tiimin toiminnasta, ja se on varmasti yksi syy siitä, että ollaan ehjin nahoin päästy kotiin, Miikkulaisen auttama Toropainen kiittelee.

(MTV3)

(Huomenta Suomen erikoislähetys 30.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.