Mainos

Suomalaisseniorit aktiivisia tietotekniikan käyttäjiä

Suomalaisseniorit käyttävät tietokonetta ja matkapuhelinta ahkerammin kuin ikääntyneet muissa EU-maissa, kertoo tuore tutkimus.

Tietokoneen ja Internetin käyttö on suomalaisten ikääntyneiden keskuudessa selvästi yleisempää kuin EU-maissa keskimäärin. Suomalaisseniorit pitävät myös kärkisijaa matkapuhelinten omistuksessa ja tekstiviestien lähettämisessä.

EU-maissa tehty tutkimus kartoitti tieto- ja viestintäteknologian käyttöä ja kysyntää yli 50-vuotiaiden keskuudessa. SeniorWatch-tutkimuksessa oli mukana reilut 9600 EU-kansalaista, joista 500 suomalaisia. Hankeen suomalaisena osapuolena toimi Stakes.

Suomalaisista ikääntyneistä lähes 70 prosenttia omistaa matkapuhelimen, ja heistä lähes 80 prosenttia on joskus lähettänyt tai vastaanottanut tekstiviestin. Koko EU:n alueella vajaalla puolella yli 50-vuotiaista on matkapuhelinliittymä.

Myös tietokoneen käyttö on ikääntyneiden keskuudessa Suomessa muuta EU:ta yleisempää. Suomalaissenioreista 58 prosenttia on joskus käyttänyt tietokonetta, kun muualla EU:ssa vastaava luku on 40 prosenttia. Internetiä suomalaissenioreista on tutkimuksen mukaan joskus käyttänyt 35 prosenttia.

Matkapuhelinta käytetään ensisijaisesti turvallisuussyistä ja Internetiä sähköpostiviestintään, tuote- ja palvelutiedon etsimiseen sekä opiskeluun. Terveystieto ja verkosta saatavat terveyspalvelut kiinnostavat, mutta niiden käyttö on vielä vähäistä. Suomalaiset hyödyntävät muita enemmän Internetin pankkipalveluja.

Tietotekniikan käytön helppoutta lisättävä

Tutkimus antaa monimuotoisen kuvan 50-vuotiaista ja tätä vanhemmista tietotekniikan käyttäjinä. Sen mukaan 39 prosenttia suomalaisista on "kokeneita käyttäjiä", jotka käyttävät tietokonetta vähintään kerran viikossa ja joilla on hyvät atk-taidot. 19 prosenttia suomalaisista on "ikääntyneitä aloittelijoita", jotka käyttävät tietokonetta harvemmin kuin kerran viikossa ja joilla on perustaidot tietotekniikan hyödyntämiseen. "Avoimesti teknologiaan suhtautuvat" eivät käytä tietotekniikka, mutta suhtautuvat siihen avoimesti ja ovat kiinnostuneita parantamaan tietotekniikan taitojaan.

Suomessa 19 prosenttia ja koko EU:n alueella 31 prosenttia senioreista ei käytä tietotekniikkaa eikä myöskään ole kiinnostunut oppimaan sen käyttöön tarvittavia taitoja. Tämä ryhmä on vaarassa syrjäytyä tietoyhteiskunnasta.

Tulokset osoittavat, että iän myötä aktiivisuus käyttää tietotekniikkaa laskee. Kuitenkin korkea koulutus- ja tulotaso sekä aktiivinen elämäntyyli edistävät merkittävästi tietotekniikan käyttöä. Alimpiin sosiaali- ja tuloryhmiin kuuluvat ovat vaarassa jäädä muita huonompaan asemaan.

Kyselyyn osallistuneet nostivat esiin myös vaikeudet tietotekniikan käytössä. Noin puolet tutkimukseen osallistuneista oli sitä mieltä, että heidän tarpeitaan ei oteta huomioon tietoteknisten laitteiden suunnittelussa. Noin viidesosan oli hyvin vaikea käyttää laitteita, koska heidän näkönsä, kuulonsa tai käsien käyttökykynsä on heikentynyt.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.