Suomalaissammakot ovat säästyneet joukkotuholta, toisin kuin lajitoverinsa maailmalla.
Sammakkoeläimillä menee maapallolla huonosti: kannat vähenevät, ja monia lajeja uhkaa sukupuuttoon kuoleminen, varsinkin trooppisilla seuduilla.
Sammakkoja tappavat muun muassa loissienet ja virukset, mutta myös lisääntyneen ultraviolettisäteilyn on epäilty vähentävän kantoja.
Sammakkoeläimissä, kaloissa ja matelijoissa tautia aiheuttava ranavirus on iso ongelma varsinkin Kiinassa ja muualla Aasiassa, missä sammakoita viljellään syötäväksi.
Virus ei tartu ihmisiin tai muihin eläimiin, eikä sitä ole tavattu meillä kuin kerran kuhanpoikasissa.
Suomessa sammakot elävät ja kurnuttavat hyvin.
- Suurempaa joukkotuhoa tai taantumista ei ole tapahtunut, joskin muutama vuosi sitten ankara talvi verotti kantoja, kertoo dosentti Juhani Terhovuo Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.
- Näyttäisi siltä, että sammakoitten levinneisyydessä ei ole tapahtunut muutoksia.
Maanrakennus hävittää elinpaikkoja
Meillä sammakoita uhkaavat maanrakentaminen ja asutuksen tiheneminen. Ne hävittävät sammakoitten elinpaikkoja. Sen sijaan pohjoisessa ja väljemmin asutuilla seuduilla sammakoilla ei ole hätäpäivää.
- Sammakko tarvitsee talvehtimispaikan ja erikseen lisääntymispaikan. Lisäksi sille pitää olla maaympäristöä, jolla se syö saalistaan. Asutuksen tiivistyessä yleensä täytetään sammakon tarvitsemat lammikot, jolloin sammakon elämänkierto häiriytyy, Terhovuo sanoo.
Sammakot ovat osa suomalaista luontoa, ja niillä on oma tehtävänsä ekosysteemissä. Sammakoita käyttävät ravinnokseen monet muut lajit, kuten kurki ja saukko, ja itse ne syövät pieniä selkärangattomia, kuten hyönteisiä ja kotiloita.
Mitä tapahtuisi, jos sammakko häviäisi Suomesta?
- Sitä on vaikea spekuloida. Varmasti jotkin selkärangattomien kannat lisääntyisivät, mutta sammakoita saalistavat todennäköisesti vain siirtyisivät muihin eläimiin.
(MTV3-STT)