Suomalaisrauhanturvaajat Libanonissa: Tilanne rauhallinen, mutta jännittynyt

Syyrian kriisi ei ole vielä vaikuttanut suomalaisten rauhanturvaajien arkeen naapurimaa Libanonissa. Suomella on Etelä-Libanonissa 177 rauhanturvaajaa, jotka toimivat YK:n johtamassa rauhanturvaoperaatiossa.

Suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja, everstiluutnantti Timo Mäki-Rautila kertoo MTV3 Uutisille, että tilanne rauhanturvaajien toiminta-alueella on pysynyt rauhallisena.

– Lähialueella on levottomuuksia, jotka tekevät tilanteen kehittymisestä Etelä-Libanonissa hyvin vaikeasti ennustettavan. Kyllä täällä tilanne on edelleen hyvin rauhallinen, mutta jännitettä on havaittavissa ja aistittavissa. Me seuraamme hyvin tarkkaan lähialueen kehittymistä, Mäki-Rautila kertoo puhelinhaastattelussa.

Mäki-Rautilan mukaan Syyriasta paenneet pakolaiset ovat suunnanneet lähinnä Bekaan laakson alueelle ja maan pohjoisosiin. Uutistoimistojen mukaan Syyriasta on paennut kahden vuorokauden aikana yli 30 000 ihmistä Libanoniin.

Suomalaiset eivät ole kohdanneet juurikaan uhkaavia tilanteita, Mäki-Rautila kertoo. Suurimmat riskit liittyvät yhä paikalliseen liikennekulttuuriin. Esimerkiksi paikalliset ihmiset suhtautuvat rauhanturvaajiin pääosin erittäin ystävällisesti.

– Joukkoon mahtuu (myös) ihmisiä, jotka suhtautuvat vähemmän ystävällisesti, jossain määrin vihamielisesti. Esimerkkinä voisi mainita, että kerran pari on ollut tilanne, jossa suomalainen partio on joutunut kivityksen kohteeksi. On huomattava, että nämä ovat selkeitä poikkeuksia. Kyseessä on saattanut olla joku kuriton nuorisoporukka. Välttämättä kyse ei ole mistään vakavammasta, Mäki-Rautila huomauttaa.

Yhteistyö toiminut hyvin

Pääosa suomalaisista rauhanturvaajista Etelä-Libanonissa palvelee irlantilaisjohtoisessa YK-pataljoonassa. Suomalaiset ovat aiemminkin tehneet YK-operaatioissa yhteistyötä irlantilaisten kanssa, joten suurempia ongelmia ei ole esiintynyt.

– Irlantilaisilla ja suomalaisilla on menneiltä vuosilta runsaasti kokemusta yhteistyöstä. Jokaisen maan puolustusvoimilla on tiettyjä omia toimintatapoja, ja näihin pitää puolin ja toisin sopeutua, Mäki-Rautila sanoo.

Suomalais-irlantilaisen pataljoonan päätehtävänä on valvoa vihollisuuksien lopettamista Etelä-Libanonissa. Erityishuomio on niin sanotulla sinisellä linjalla, joka on YK:n määrittelemä jakolinja Israelin ja Libanonin välillä.

– Meidän keskeisenä tehtävänämme on avustaa Libanonin asevoimia, joten merkittävä osa partioinnista suoritetaan yhteistoiminnassa Libanonin armeijan sotilaiden kanssa, Mäki-Rautila sanoo.

Lopullisena tavoitteena on se, että Libanonin armeija voisi itse ottaa täyden vastuun alueen turvallisuudesta.

Tehtävät aloitettiin ripeästi

Suomalaiset siirtyivät Libanoniin toukokuun puolivälin jälkeen ja aloittivat operaatiossa välittömästi. Niin sanotun täyden operatiivisen toimintavalmiuden suomalaiset saavuttivat kesäkuun alussa.

– Kokonaisuutena toiminta on lähtenyt liikkeelle ja sujunut suunnitelmien mukaan. Varsinaisia yllätyksiä näin komentajan näkökulmasta ei ole tullut, Mäki-Rautila kertoo.

– Varmaankin yksittäisillä rauhanturvaajilla on voinut olla hyvinkin erilaisia odotuksia ja siinä mielessä jotkut ovat voineet kokea yllätyksenä sen, että tämä tilanne täällä on kovin rauhallinen, Mäki-Rautila jatkaa.

Hän uskoo kuitenkin kaikkien rauhanturvaajien osanneen sopeutua vallitsevaan tilanteeseen. Mäki-Rautila huomauttaa myös, että Suomi ei ole muutamaan vuoteen osallistunut suuremmalla joukolla YK-johtoiseen rauhanturvaoperaatioon.

Edellisen kerran suomalaisia palveli Libanonissa vuosina 2006-2007. Tämä on Mäki-Rautilan mukaan aiheuttanut sen, että YK:n soveltamien käytäntöjen ja toimintatapojen suhteen on ollut hiukan opiskelemista.

Lue myös:

    Uusimmat