Mainos

Suomalaisrauhanturvaajat iskun kohteena Afganistanissa

Edellisen kerran suomalaiset joutuivat tienvarsipommin maaliksi viikko sitten Afganistanissa.

Suomalaisia rauhanturvaajia vastaan on tehty varhan aamulla pommi-isku Pohjois-Afganistanissa. Pääesikunnan mukaan kukaan suomalaisista ei haavoittunut räjähdyksessä.

Rauhanturvaajien neljän ajoneuvon saattue oli saapumassa Mazar-e-Sharifissa sijaitsevaan ruotsalaisleiriin, kun sen vieressä räjähti tienvarsipommi. Yksi autoista kärsi lieviä vaurioita, mutta rauhanturvaajat pystyivät jatkamaan matkaansa perille.

Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen mukaan iskussa käytettiin kahta 76 mm:n tykistökranaattia, jotka räjäytettiin kaukolaukaisimella.

- Kranaatit eivät räjähtäneet täydellisesti, vaan tässä oli kyseessä niin sanottu räjähtävä palaminen. Jos ne olisivat räjähtäneet, vauriot olisivat varmasti olleet paljon pahempia. Se, miten tällaisessa tapauksessa sitten lopulta olisi käynyt, on täysin spekulaatioiden varassa, selvitti everstiluutnantti Pertti Pullinen puolustusvoiminen kansainvälisestä keskuksesta.

- Kaikki autot olivat panssaroituja: saattueen ensimmäinen auto raskaammin ja kolme muuta kevyemmin, Pullinen sanoi.

Saattue oli matkalla Aybakista Mazar-e-Sharifiin. Saattueessa kolmantena ajanut auto vaurioitui sirpaleista lievästi. Osasto kykeni jatkamaan matkaansa pysähtymättä. Paikalla oli räjähdyshetkellä myös siviilejä, mutta ilmeisesti kukaan heistä ei haavoittunut vakavasti, sillä ketään ei ollut enää paikalla, kun räjähdyspaikkaa mentiin tutkimaan.

Turvallisuutta arvioidaan jatkuvasti

Edellisen kerran suomalaiset joutuivat tienvarsipommin maaliksi viikko sitten Kabulin luoteispuolella lähellä Poli Khumrin kaupunkia. Kuuden sotilastarkkailijan ryhmä selvisi räjähdyksestä vammoitta.

- Iskuilla ei ole sinänsä ole vaikutusta esimerkiksi suomalaisten partioimiseen Afganistanissa. Turvallisuustyötähän tehdään siellä päivittäin ja tilannetta arvioidaan jatkuvasti. Jos jokin paikka näissä arvioinneissa osoittautuu erittäin vaaralliseksi, sinne ei mennä, Pullinen selvittää.

Afganistanin Isaf-operaatiossa on mukana noin sata suomalaista Kabulissa, Mazar-e-Sharifissa ja Maimanassa.

Ainakin 14 taleban-kapinallista on saanut surmansa taisteluissa liittouman joukkoja vastaan Helmandin maakunnassa Etelä-Afganistanissa. Taisteluissa kuoli myös yksi brittisotilas, kertoi uutistoimisto Reuters tänään.

Yhdeksän talebania kuoli ilmaiskussa Kajakin piirikunnassa eilen. Talebanit yrittivät väijyttää Afganistanin armeijan sotilaita, jotka pyysivät paikalle ilmatukea. Samana päivänä Gamserin piirikunnassa viisi kapinallista kuoli, kun he hyökkäsivät liittouman ja Afganistanin armeijan joukkojen kimppuun.

Yli 7000 ihmistä on saanut surmansa Afganistanissa viimeksi kuluneen puolentoista vuoden aikana. Kyseessä on verisin ajanjakso maassa sen jälkeen kun taleban-hallinto syrjäytettiin maassa vuonna 2001.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.