Suomalaispurjehtijat testaavat osaamistaan Sydneyn esiolympiakisoissa

Suomalaiset lähtevät testimielessä 5.-30. syyskuuta Sydneyssä purjehdittaviin esiolympiakisoihin. Maallamme on peräti viidessä luokassa kansainvälisen kärkitason purjehtijoita. Kilpailu varsinaisten olympiakisojen edustuspaikoista kiristyy.

Esiolympiakisoissa Suomella on edustusoikeus laser-, E-jolla-, miesten 470-, 49er- ja naisten Mistral-luokissa. Varmuudella Australiaan lähtevät E-jollien Sari Multala, laser-luokan Roope Suomalainen ja nyt Kroatiassa 470-luokan EM-kisoissa kilpaileva venekunta Petri Leskinen/Kristian Heinilä.

Parhaimmat lähtökohdat ovat Multalalla ja Suomalaisella, jotka ovat kumpikin luokkiensa maailmanlistoilla viidensinä.
Multalan, 20, henkilökohtainen kiinnitys hänen Suomelle jo hankkimaansa edustuspaikkaan varsinaisissa olympiakisoissa on lähes varma, sillä kotimaastamme ei hyvin menestyneelle yksinpurjehtijalle ole juuri löytynyt haastajia.
Multala kiri tammikuussa vuoden ensimmäisessä olympialuokan MM-regatassa Melbournessa viidenneksi, mikä merkitsi Suomelle edustuspaikkaa Sydneyhyn vuonna 2000. Heinäkuussa suomalainen pisti vieläkin paremmaksi. Hän voitti kovatasoisen Britannian avoimen regatan.
E-jollien lisäksi Suomella on edustusoikeus miesten 470- ja laser-luokissa.
Kotkan Pursiseuraa edustava Roope Suomalainen voitti hiljan pronssia laser-luokan EM-regatassa Helsingissä ja vahvisti merkittävästi osakkeitaan olympiapaikkaan.
Nyt Multalan ja Suomalaisen tavoitteena on hyvistä suorituksista huolimatta hankkia lisänäyttöjä Sydneyn esiolympiakisoista, jotka järjestetään otollisesti samalla organisoinnilla ja vuodenaikana, samoilla radoilla sekä kutakuinkin samassa kovassa seurassa kuin vuoden kuluttua varsinaisissa olympiakilpailuissa. Kokemuksena purjehtijat suhtautuvatkin nälkäisinä esihaasteeseen; lajissa on tärkeää, että vesiolot tunnetaan etukäteen.

Liitto janoaa menestystä

Purjehtijaliitto pitää ensi kuun kilpailua katsastuksena valintojensa onnistumiselle.
Puheenjohtaja Timo Nurmilaukas selvitti, että olympiakisojen maakohtaisesti rajoitettu osallistujamäärä sai liiton päätymään järjestelyyn, jossa kisaedustajamme valitaan kansainvälisten kilpailujen menestyksen perusteella.
- Tilanne on johtanut siihen, että enää ei pyritä vain osallistumaan olympialaisiin ja pidetä sinne pääsyä varsinaisena tavoitteena. Nyt haetaan tosissaan mitaleja ja menestystä, hän kertoi.
Kun resurssit ovat rajalliset, liitto on päättänyt panostaa valmennusapuun. Tästä on esimerkkinä mm. virolainen päävalmentaja Märt Loog.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat