Mainos

"Suomalaisprofessorin vakoilutuomiossa jotain hyvin omituista"

Suomalaisprofessori Timo Kivimäki on tuomittu viiden kuukauden vankeuteen Tanskassa. Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen pitää tuomiota kovana, mutta kaikkein eniten huomiota kiinnitti oikeudenkäynnin salaisuus.

– Julkinen oikeudenkäynti on perusihmisoikeus. Aina, kun viranomainen käyttää pakkovaltaa yksilöä kohtaan, sen pitäisi olla julkista, että koko yhteisö pystyisi arvioimaan, onko se oikeudenmukaista, mitä itse asiassa tapahtui ja mistä syytetään, mikä tuomio ja millä perusteilla, Ruokanen sanoi aamun Huomenta Suomessa.

Kivimäkeä epäiltiin tietojen luovuttamisesta venäläisdiplomaateille ja Venäjän tiedustelupalvelun avustamisesta.

– Tuntuu aivan uskomattomalta väitteeltä, kun on tihkunut tietoja, että minkälaisia nämä niin sanotut rikokset ovat olleet. On luovutettu tiedotusmateriaalia ja kerätty jotain aineistoa ulkomaisille diplomaateille. Tässä on jotain hyvin omituista.

– Asettaa jokaisen kansainvälisten asioiden kanssa tekemisissä olevien ihmisten miettimään, voiko syyllistyä rikokseen kertoessaan jostain asiasta tai tilanteesta ulkomaalaisille. Siinä mielessä tämä pitäisi käydä perusteellisesti läpi, ettei tämä jää roikkumaan ilmaan jonain ennakkopäätöksenä, joka vahingoittaa niin tutkijoiden kuin toimittajien suhteita.

"Jotkut poliitikot olisivat voineet ottaa kantaa"

Ruokasen mukaan on mielenkiintoista, että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa, jossa puolustetaan ihmisten oikeuksia, ei tällaisessa tilanteessa puolustajaa löydy.

– Tässä Suomi ehkä poikkeaa ehkä Venäjästä ja Yhdysvalloista, jotka erittäin tiukasti puolustavat omien kansalaistensa oikeuksia myös ulkomailla. Meillä ei oikein ole mitään mekanismia eikä mitään tapaa, mutta kyllähän meidän poliitikoista tai puolueihmisistä jotkut olisivat voineet ottaa kantaa tähän.

(MTV3)

Katso Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokasen haastattelu: (Huomenta Suomi 1.6.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.